Binnen het Europees project ‘EDUmake’ wordt het
succesvolle VRT-format EDUbox overgenomen door partners in Kroatië en Nederland.
Via deze interactieve lessenpakketten wil VRT leerlingen in het secundair onderwijs betrekken bij maatschappelijke thema's. Digitale en mediageletterdheid zijn belangrijke competenties waarin EDUbox het verschil kan maken. Door de boxen op Europees niveau beschikbaar te maken, kan VRT met zijn rijke archief educatieve impact op Europese schaal uitbouwen.
Lokale EDUboxen
EDUbox is een innovatief educatief concept ontwikkeld door VRT om jongeren kennis te laten maken met specifieke belangrijke maatschappelijke uitdagingen zoals inclusie, polarisatie, desinformatie, cultuur en sociale media. In het kader van het Europese project ‘EDUmake’ hebben partners in Kroatië en Nederland hun eigen versies van bestaande EDUboxen gemaakt en afgestemd op een lokaal publiek van 12- tot 18-jarigen. Zo heeft de Universiteit van Kroatië een eigen EDUbox Cultuur gemaakt en de NPO een EDUbox rond AI. Ze worden getest in klaslokalen van partnerlanden en de verzamelde feedback wordt gebruikt om de EDUbox-aanpak verder te verfijnen en te verbeteren. De definitieve versies zullen in oktober 2023 beschikbaar zijn voor het brede publiek.
Schooltv.nl is voortdurend op zoek naar uitdagende, educatieve mediavormen voor het onderwijs. In samenwerking en geïnspireerd door het innovatieve project ?EDUbox? van VRT heeft de NTR een eerste EDUchat over ?artificiële intelligentie? gebouwd voor techniek en maatschappij in het secundair onderwijs.
Erik Appelman, Projectleider Schooltv.nl bij NTR
Europese verkiezingen
Naast de vertaling en herwerking van bestaande EDUboxen voor andere landen zullen de EDUmake-partners ook een unieke EDUbox creëren die gericht is op Europees beleid, ter voorbereiding van de Europese verkiezingen die in 2024 zullen plaatsvinden. Deze EDUbox ‘Van idee tot beleid’ wil jongeren inzicht geven in hoe beslissingen tot stand komen. Hoe overtuig je mensen van je ideeën, hoe krijg je ze gerealiseerd? Welke stappen bestaan er om van een idee tot een beleid te komen? Door jongeren te vragen naar wat hen bezighoudt en welke ideeën ze voor de toekomst hebben leert EDUbox hun hoe deze ideeën tot stand kunnen komen via politiek.
Binnen het project zullen partners een gebruiksvriendelijk DIY-format creëren zodat ook andere Europese landen aan de slag kunnen gaan met EDUbox. Deze DIY-versie omvat een reeks tools, strategieën en materialen die leraren en anderen in de toekomst kunnen gebruiken om hun eigen EDUboxen te maken over onderwerpen die zij belangrijk vinden, zoals oorlog en vrede, klimaat, en privacy.
Bij VRT zijn we al jaren aan het sleutelen aan het concept EDUbox. Naast het succes dat we hiermee oogsten in het Vlaamse onderwijs, voelt het echt als de kers op de taart dat dit concept nu ook internationaal gaat. Het is voor ons team zeer boeiend om te zien hoe andere educatievelingen ons concept naar hun hand zetten. Het is niet alleen boeiend voor ons, maar ook leerrijk én inspirerend.
Fran De Vriese, Coördinator educatie bij VRT
EDUmake is een tweejarig project geleid door VRT dat in oktober 2022 van start is gegaan en wordt gefinancierd in het kader van het programma Creatief Europa van de Europese Commissie. Andere partners binnen het project zijn Mediawijs en de Media & Learning Association (MLA).
Deel dit artikel op sociale media