Ga naar de hoofdinhoud
Vlaanderen leeft mee met Bob uit Thuis

Vlaanderen leeft mee met Bob uit Thuis

21 april 2021 – Thuis-kijkers hebben, na maanden meeleven met het personage Bob, gezien hoe hij er gisteren voor gekozen heeft om zijn haren af te scheren. Bob lijdt aan lymfeklierkanker en door de chemotherapie begon zijn haar uit te vallen, dus besloot hij voor de korte pijn te gaan. 

Een grote stap voor Bob, maar misschien ook een herkenbaar moment voor iedereen die ooit al met kanker te maken kreeg in zijn of haar omgeving. Voor de makers van Thuis was het vooral belangrijk om een realistisch verhaal te brengen.

Het is niet evident om een moeilijk thema als kanker op een herkenbare en respectvolle manier in beeld te brengen. Dat zegt ook Mathias Claeys, scenarioschrijver bij Thuis: “Wanneer we een verhaal vertellen zoals de kanker van Bob zullen we altijd proberen om zoveel mogelijk het menselijke aspect te belichten. Het laatste wat we zullen doen, is sensationele beelden tonen van iemand die aan het aftakelen is. Uiteraard zullen we de pijn en de miserie in beeld brengen van iemand die geconfronteerd wordt met een zware ziekte als kanker, maar we zullen altijd zorgen dat dit op een respectvolle manier gebeurt. We vinden het vooral belangrijk om te tonen hoe iemand met zo'n zware situatie omgaat en hoe dit ook weegt op zijn omgeving.”

We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk het menselijke aspect van kanker te belichten

Uniek verhaal met eigen inbreng

Er ging dan ook heel wat research aan de opnames vooraf. Acteur Christophe Haddad, die de rol van Bob vertolkt, ging praten met verschillende mensen die ooit lymfeklierkanker hadden of hebben. “Uiteindelijk kom je toch tot de conclusie dat iedereen een uniek verhaal heeft, en ook wij vertellen zo’n verhaal: het verhaal van Bob. Hij is geen doorsnee karakter en heeft z’n eigen unieke kanten. Hoe gaat hij met de kanker om, en hoe gaan we dat brengen? Dat was voor mij de belangrijkste insteek. Niet dat zijn karaktereigenschappen volledig verdwijnen of veranderen, maar het doet natuurlijk wel veel met iemand.”

De schrijvers spraken vooraf ook met de mensen van Kom op tegen kanker en met verschillende specialisten. Mathias Claeys: “Uiteraard is elke mens die kanker heeft anders, maar in overleg met de hematoloog die we gesproken hebben, is er effectief een behandelplan opgesteld met de verschillende soorten chemo en bestraling die ook een echte patiënt in dat geval zou krijgen.”

Mathias werkte in het verleden mee aan de fictiereeks Gevoel voor tumor (in 2018 te zien op Eén), dat hielp hem tijdens het schrijven “Dankzij die serie heb ik beseft hoe belangrijk het is om hier respectvol mee om te springen en de juiste accenten te leggen. Nog iets dat ik toen geleerd heb is dat je leven niet stopt wanneer je kanker hebt. Naast alle kommer en kwel die verbonden zijn aan de ziekte, is er altijd nog ruimte voor fijne momenten en om te lachen.”

Kippenvel

Christophe kreeg naar eigen zeggen kippenvel toen hij hoorde dat zijn personage Bob kanker zou krijgen: “Ik voelde echt het haar op m’n armen naar boven gaan. Het raakte me echt, en erna voelde het als een enorme uitdaging. Als acteur is het een unieke kans. Ik vind het heel interessant omdat ik het karakter weer extra mag verrijken en even uit balans mag brengen.”

We willen mensen raken met sterke verhalen. Hier tonen we dat kankerpatiënten zoals onze Bob er niet alleen voor staan 

Mathias Claeys

Dat thema’s als kanker aan bod komen in de populaire dagelijkse fictiereeks Thuis is belangrijk. Mathias: “Wij proberen een afspiegeling van de maatschappij te zijn. Iedereen kent, jammer genoeg, wel iemand die vroeg of laat geconfronteerd wordt met de ziekte en dus vinden we het ook belangrijk dat dit ook in Thuis gebeurt. We zijn er ons van bewust dat een ziekte niet het vrolijkste verhaal is, maar dat mag geen reden zijn om dat uit de reeks te weren. Voor heel veel mensen is dit een erg herkenbaar verhaal. We willen mensen raken met sterke verhalen. Hier tonen we dat kankerpatiënten zoals onze Bob er niet alleen voor moeten staan.”

De korte pijn

In de aflevering van 21 april scheerde Bob dan uiteindelijk zijn haren af. Voor Christophe was het een bijzondere belevenis: “Als acteur wilde ik al heel lang deze transformatie ondergaan, maar ik kon dat nooit doen omwille van een andere rollen. Nu was het moment daar om mijn haren af te scheren en ik moet zeggen dat dat een heel bijzonder moment was. Het helpt zeker om me nog meer verbonden te voelen met alles wat het personage nu moet ondergaan. Ik ben ook best wel wat afgevallen om het visueel nog sterker te maken.”

De schrijvers hebben er heel bewust voor gekozen om het afscheren niet in beeld te laten zien. Mathias Claeys: “In fictiereeksen wordt dit vaak wel gedaan en dreigt het aspect daarom soms een overgewicht te krijgen: alsof dat dé iconische scène is waar elk kankerverhaal om draait. Dat is niet zo. Hier hebben we getoond hoe Bob in eerste instantie weldegelijk afziet van het haarverlies en hoe dit bij hem binnenkomt, maar daarna draait hij de knop om en trekt hij gewoon naar de kapper voor de korte pijn. Daarna focussen we vooral op de impact in zijn omgeving. Hoewel het dus een sterk beeld kan zijn, hebben we gekozen om het niet te tonen. Ik denk ook niet dat Bob ooit zelf zijn haar zou afscheren of dit door zijn vrienden zou laten doen, daar is zijn karakter veel te secuur voor (lacht).

Vlaanderen leeft mee met Bob, dat ondervindt ook Christophe door de vele reacties die hij van kijkers ontvangt. “Als acteur doe je gewoon je best, daarna laat je het los en je gaat door. Maar dan verschijnt het op de buis en de impact was ongelofelijk. Ik had niet verwacht dat die zo groot zou zijn. Ik heb heel wat reacties ontvangen van mensen die zelf kanker hebben gehad en dat was zo mooi en bijzonder. Onlangs was ik op ziekenbezoek en een verpleegster kwam naar me toe en zei ‘Het is echt zoals wij het hier ervaren’. Dat is voor mij het grootste compliment dat ik kan krijgen.”

Heb je na het zien van deze aflevering nood aan een gesprek?

Tele-Onthaal is een telefonische hulpdienst, die je bijstaat als je het moeilijk hebt. 24 uur op 24 kun je via het nummer 106 je verhaal kwijt .

Awel is een hulplijn voor jongeren. Het nummer 102 is elke dag bereikbaar van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. De chat is elke dag bereikbaar van 18 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen.

De Kankerlijn wordt georganiseerd door de Vlaamse Liga tegen Kanker en beantwoordt alle vragen van kankerpatiënten, hun familie en vrienden. 
Tel:  0800 35 445  op werkdage van 9-12 en van 13 tot 17 uur.
E-mail: kankerlijn@komoptegenkanker.be 
Chatten kan op maandag van 9.00 tot 12.00 uur en op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.30 tot 22.30 uur.

 

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.