Dinsdag 6 augustus 2024 - Wie aan de Olympische Spelen in Parijs denkt, denkt aan volleybalmatchen onder de Eiffeltoren en zwemmen in de Seine. Maar niet enkel in het centrum van de Franse hoofdstad vind je de Olympische Spelen. Zo’n 20 kilometer buiten de stad vind je het International Broadcast Centre (IBC) in Le Bourget, een voormalige luchthavenhangar die voor de gelegenheid helemaal werd omgebouwd. Dat is de plek waar alle omroepen van over de hele wereld samenzitten, inclusief VRT.
Teamleader voor VRT in het IBC is algemeen producer Leen Sannen. Al sinds de Spelen van Athene in 2004 is Leen mee aan boord. Meer dan drie jaar op voorhand startten de voorbereidingen: “In het IBC start je met een lege ruimte. We moeten op voorhand doorgeven hoeveel vierkante meter we nodig hebben. Dat is een hele puzzel, want je moet genoeg plek hebben, maar ook niet te veel. Want voor elke vierkante meter worden kosten in rekening gebracht.” Welke ruimte je krijgt, kan je niet kiezen. Zo kan er een grote betonpaal staan, of heeft de ruimte een rare vorm. “Deze keer hebben we geluk en is het een rechthoekige ruimte!”, zegt Leen.
Groot dorp
Het IBC kan je dus bekijken als een groot dorp, waar elke omroep zijn eigen “containerhuisje” heeft. Elke omroep heeft ook de vlag uitgehangen, zodat het juiste land makkelijk te vinden is. Een traditie waar de Belgen mee begonnen trouwens. Onze buren zijn de Nederlandse collega’s van NOS. “Dat proberen we toch elke keer te regelen. Soms kunnen we ook eens overleggen met hen, en dan is wel handig dat ze zo dichtbij zitten,” zegt Leen. De eyecatcher: een terras gedeeld en gebouwd door NOS en de Belgen. “Anders is het hier 50 tinten grijs in deze hal. We wilden toch iets leuks doen, en het wordt ook wel gebruikt door de collega’s voor telefoontjes of foto’s. Iedereen is welkom op ons terras.”
Verder op de gang: Duitsland, Ierland en Groot-Brittannië met de BBC. De ruimtes waarin deze omroepen werken zijn qua oppervlakte een pak groter dan die van België al blijkt dat relatief. “Het is de eerste keer dat we met het IBC zo ver van de wedstrijdlocaties en het centrum zitten. En dat merk je ook wel: het IBC is veel kleiner en de grote omroepen hebben ervoor gekozen om ook een werkplek in het centrum te voorzien, vlakbij hun atleten.” Desondanks blijven de grote omroepen in groten getale aanwezig: “NBC (vanuit de Verenigde Staten) is traditioneel de grootste zender in het IBC, zeker met oog op LA 2028. Zij zijn 24/24 uur operationeel, én hebben zelfs hun eigen cateringbedrijf mee. Ook de Japanners en Koreanen zijn met veel aanwezig.” Maar, sommige lokalen zijn zelfs zo goed als leeg, omdat bijna het hele team in de stad zit. “Bij de Spelen van 2016 in Rio De Janeiro was het IBC twee keer groter, want we hadden toen stadions naast ons. Nu ben je al makkelijk een uur onderweg naar het centrum. Dat is wel een uitdaging.”
OBS
Ook te vinden in het IBC: de Olympic Broadcasting Services (OBS). Zij capteren alle sporten. Maar ook de zogenaamde beauty shots filmen zij. Dat zijn beelden van de Eiffeltoren of Arc de Triomphe die worden getoond tijdens een wedstrijd om de unieke locatie van de Spelen extra in de kijker te zetten. In totaal trekken ze meer dan 200 lijnen tegelijk binnen vanuit alle olympische sportlocaties. Die komen toe in een grote ruimte, waar een groot aantal computers en evenveel mensen elk beeld in het oog houden. “Via Warner Bros Discovery Channel heeft VRT de rechten om de Spelen live te mogen uitzenden. Dat betekent dat we op 1 kanaal lineair mogen uitzenden (VRT 1), en de drie extra livestreams op Sporza.be en VRT MAX. Stel dat er op hetzelfde moment in twee verschillende competities Belgen meedoen, mogen we ook lineair uitwijken naar VRT Canvas.”
Bij zo’n organisatie komen dus ook heel wat regeltjes kijken. “Maar het kan ook niet anders,” zegt Leen. Elke dag zitten alle omroepen ook samen in het IBC voor overleg. “We bespreken alle mogelijke issues: de wijze waarop een bepaalde sport in beeld wordt gebracht, hoe de informatiestroom loopt, ... Maar dat kan ook over het hotel of parkeerproblemen gaan.” Leen vat het goed samen: “Dat zijn de Olympische Spelen: heel wat geregel en heel wat (ongeschreven) regels.” Gelukkig heeft Leen doorheen de jaren de nodige ervaring kunnen opbouwen.
Satelliet zo groot als een computer
Naast onze commentatoren in Brussel, zitten er ook een aantal in Parijs zelf. In het IBC heeft VRT twee commentaarcabines, de rest zit in het stadion zelf. Bijvoorbeeld bij turnen of basketbal. “Het is een hele puzzel die we in 2023 al legden. Maar je merkt wel dat we steeds meer van op afstand trachten te werken. OBS moedigt dit ook aan. Zeker bij de Spelen in 2028 in Los Angeles zal dit belangrijk zijn. Daarom testen we dit nu al uit.”
Tijdens de Olympische Spelen moet het team soms ook afwijken van de standaardprocedures op technologisch vlak. Daarnaast is het ook het perfecte moment om systemen uit te testen. “Het systeem LiveU waarbij we langs 4G interviews doen, hebben we geïntroduceerd bij Rio 2016. Ik hoorde dat de Nederlanders ermee bezig waren, en heb de collega’s bij ons overtuigd om snel mee op de kar te springen.” Elke Spelen worden er dus op technisch vlak grenzen verlegd. “Dit jaar hebben we een mini-satelliet mee zo groot als een computer, zodat we makkelijk live kunnen gaan. Met de openingsceremonie was er zoveel volk op een plek, waardoor beeld doorsturen via 4G niet mogelijk is. Je mag ook niet zomaar met een satellietwagen door Parijs rijden. Zo kwamen we bij de mini-satelliet, waardoor we op elk moment live kunnen gaan.”
Er wordt dag na dag hard gewerkt in het IBC tijdens de Olympische Spelen: “Het zijn lange, drukke dagen. Ik doe dit ondertussen al 20 jaar, en pas dit jaar heb ik het gevoel dat het al bij al wel vlot verloopt. Nu is het vooral nog problemen oplossen en checken hoe het met mijn team gaat.” En of Leen nog tijd heeft om zelf een wedstrijd mee te pikken? “Ik probeer elke editie toch een wedstrijd te volgen. Dit jaar hoopte ik dat de Red Lions de finale zouden halen, maar dat is intussen al uitgesloten. Toch maar iets anders verzinnen dan!"
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.