Ga naar de hoofdinhoud
Onthaal met goodybag

VRT inspireert toekomstige journalisten en mediamakers

28 april 2022 -Op zaterdag 23 april vond in  Antwerpen What the Media!? plaats. Deze eerste dag van de jeugdjournalistiek werd georganiseerd door StampMedia, in opdracht van de Vlaamse overheid. Jongeren konden experimenten met diverse media en zich laten inspireren door mensen uit het vak. Ook de VRT was erbij.

Ruimte voor jonge mensen om te ontdekken en te groeien

Verschillende VRT-medewerkers gaven workshops en infosessies over journalistiek en media maken. Elke Jacobs, hoofdredacteur Digitaal en Jong bij VRT NWS, en Katrien Van Der Slycken, chef Jong-redactie, gingen met een groep jongeren in dialoog over de werking van de nieuwsdienst.

Enea Verdoliva (23) uit Antwerpen studeert digital storytelling aan het KASK in Gent. Ze schoof graag met Elke en Katrien aan tafel. “Ik vond het leuk dat het een echt gesprek was, geen presentatie. Dat werkte drempelverlagend. Ik wandel weg met een positief gevoel: op de VRT zijn ze heel open. Nieuwe mensen en ideeën zijn welkom. Je krijgt er ook de ruimte om dingen te ontdekken en te groeien. Je moet niet vanaf de eerste dag zo perfect zijn als een journalist met dertig jaar ervaring.”

Ik wandel weg met een positief gevoel: op de VRT zijn ze heel open. Nieuwe mensen en ideeën zijn welkom.

Student digital storytelling Enea Verdoliva

Ook Louis Vanoosthuyze (22) uit Kortijk was erbij. Hij studeert journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent. “Het was interessant om te horen hoe de dag van een journalist er concreet uitziet. Ik vind het verder super dat VRT NWS in interactie gaat met de mediagebruiker en vertrekt van wat er leeft in Vlaanderen. Goed ook dat de journalisten mee zijn met de nieuwste technologieën en aanwezig zijn daar waar jongeren zitten. Wat ik het opvallendste vond is hoe VRT NWS de blik van de Vlaming wil verruimen. Het algoritme in de app geeft je niet alleen meer van wat je al boeiend vindt, maar leert je ook nieuwe dingen kennen. Dat vind ik een grote meerwaarde die de VRT kan bieden tegenover andere nieuwsmedia.”

Workshop met nws.nws.nws

“Wat ik ook heel goed vind,” vult Enea nog aan, “is dat er bij de publieke omroep minder druk is om zoveel mogelijk te scoren, koste wat kost. Geen clickbaits dus. Er wordt ook grondig gewerkt. Snelheid is natuurlijk belangrijk, maar de feiten zijn dat nog veel meer. VRT NWS brengt nieuws desnoods liever iets later, maar dan wel helemaal gecheckt en correct. Dat maakt hen heel betrouwbaar.”

“Het was enorm boeiend om zoveel vragen te krijgen”, blikt Elke Jacobs terug op de sessie. “Het is belangrijk dat we praten met de mensen voor wie we nieuws maken. Mijn geloof in het verhaal dat we met VRT NWS schrijven, is vandaag alleen maar sterker geworden. Ik ben ook nog eens geconfronteerd met het besef hoeveel er is veranderd op enorm korte tijd. Vier jaar geleden was er geen nws.nws.nws of VRT NWS op Instagram, we hadden geen podcasts en Karrewiet bestond alleen maar op televisie. Ongelooflijk hoe snel het is gegaan.”

Ook Katrien Van Der Slycken is enthousiast: “Door voor een open dialoog te gaan en niet voor een lezing, waren het de jongeren zelf die de richting van het gesprek aangaven. Het was fijn om te zien hoe divers hun vragen waren. Hoe werken jullie? Wat hebben jullie gestudeerd? Wat moet je doen om bij VRT NWS te kunnen werken? Maar de deelnemers schoven ook inhoudelijke onderwerpen naar voren. Waarom brengen we bepaalde zaken wel of niet? Wat ligt er voor ons moeilijker en hoe gaan we daarmee om?”

Een vlotte en voorbereide stem

Workshop met Studio Brussel

De jongeren konden ook een heuse radiostudio induiken. Daar maakten ze een echte uitzending, net zoals het op de VRT gebeurt. Ze werden begeleid door enkele mensen van Studio Brussel, zowel presentatoren als medewerkers die achter de schermen werken.

Kaya Van Cauwenbergh (17) studeert audiovisuele vorming aan het Stedelijk Lyceum Cadix in Antwerpen. “Het was heel tof! Ik luister best wel vaak naar de radio en vond het leuk om er eens zelf mee te experimenteren. Het was ook opvallend om te zien hoeveel werk er inkruipt, het is niet zomaar even de microfoon openschuiven. Ik vond het ook een grote meerwaarde dat we uitleg kregen van mensen die de job echt dagelijks doen.”

Ik vond het een grote meerwaarde dat we uitleg kregen van mensen die de job echt dagelijks doen.

Leerling audiovisuele vorming Kaya Van Cauwenbergh

“Het was inderdaad superleerrijk”, vult Eline Wouters (21) aan. “We hebben echt een radio-uitzending gemaakt en zaten dus ook met een tijdsdruk, alles was getimed. Als je naar de radio luistert, lijkt alles heel spontaan. Maar veel is voorbereid en er wordt dus ook goed gerekend en gepland.” Eline studeert communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en droomt van een toekomst bij de VRT. “Nieuwslezer lijkt me een geweldige job. Ik kijk al sinds ik zes was elke dag naar Het Journaal. Ik ben nieuwsgierig en heb een brede interesse. Actualiteit boeit mij enorm en ik praat er ook graag over. Ik vind het fijn om andere mensen te informeren.”

De VRT hecht veel belang aan een vlot en correct taalgebruik op al haar kanalen. Een presentator moet juist spreken, maar ook op een echte, natuurlijke manier. Taalraadsvrouw Geertje Slangen en stemcoach Anne Gies deelden hun kennis in een workshop stemcoaching.

Sylvie Van Dessel (21) uit Antwerpen studeert media- en entertainmentbusiness aan Thomas More in Mechelen. Ze wou absoluut bij Geertje en Anne langsgaan. “Wat me vooral is bijgebleven: hoe schrijf je als presentator je teksten in spreektaal? Daar had ik nog nooit over nagedacht. Ik ben iemand die meestal gewoon improviseert, maar vaak is het wel slim om je goed voor te bereiden. Als je dan iets opschrijft, moet je dat in spreektaal doen. Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Als we iets op papier zetten, zijn we gewoon om dat in schrijftaal te doen. Maar zo mag het dus niet klinken in audio of video.”

Gepassioneerde mediamakers die houden van hun werk

Ook jonge tieners waren welkom op What the media!?. Makers van onder andere MNM en nws.nws.nws dompelden hen onder in een mediabad. De jongeren kregen een antwoord op hun vragen en konden zelf aan de slag gaan met een microfoon, camera en smartphone.

Workshop met Kawtar van MNM

Ili Teurlings (16) studeert Woord-Drama op campus Harmonie van de!Kunsthumaniora in Antwerpen. “Het was leuk een kijkje achter de schermen te krijgen. Ik volg nws.nws.nws op Instagram, maar nu weet ik ook hoe het gemaakt wordt.” Veel kans dat we Ili later niet achter, maar wel op het scherm gaan zien. “Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik wil gaan doen, maar ik denk toch vooral acteren.”

Ook klasgenote Lore Demunck (15) had een goede reden om erbij te zijn. “Ik wil later radiopresentatrice worden. Het lijkt me prettig om luisteraars energie en een goed gevoel te geven. Daarom wou ik er graag meer over weten.” “Dat lijkt me ook nog wel tof om te doen”, pikt Ili enthousiast in. “Presentatrice Kawtar Ehlalouch liet ons een vlog zien waarin ze toont hoe radio precies wordt gemaakt en ze heeft me zin doen krijgen. Je ziet dat ze het echt graag doet.” “Ja,” gaat Lore verder, “het lijkt me superleuk om daar deel van te kunnen uitmaken. Voor mij mag dat ook achter de schermen zijn. Elke medewerker staat duidelijk 100% achter wat hij of zij doet, dat moet een geweldig gevoel zijn.”

Senne Aerts (12) uit Heindonk treedt de meiden bij: “Je zag dat de VRT’ers van hun job houden en bereid zijn om er dingen voor op te geven. Als je een ochtendshow presenteert, moet je vroeg gaan slapen. Maar omdat het je passie is, doe je dat.” Senne volgt op school Moderne Talen en droomt van een toekomst bij Sporza. “Ik zou graag sportjournalist worden. Zelf ben ik heel sportief en kijk ook graag naar sport. En ik hou van journalistiek. Dus het zou super zijn, moest ik later bekende sporters kunnen interviewen en verslag uitbrengen van wedstrijden.”

Een toegankelijke VRT voor iedereen

Je hoeft trouwens geen journalistiek of media gestudeerd te hebben om als journalist, presentator, contentmaker of redacteur bij de VRT aan de slag te kunnen. En ook als je al werkt in een andere sector, zijn er misschien wel mogelijkheden bij de publieke omroep.

Laura Cools (25) uit Koekelare is op dit moment bezig met een doctoraat migratierecht aan de UCLouvain: “Oorspronkelijk was ik van plan om te gaan werken in de advocatuur. Nu ik 25 ben, besef ik dat actualiteitsonderzoek mij nog meer interesseert. Daarom bekijk ik nu dus een beetje wat de opties zijn. Justitiejournalistiek, politiek analist of fake news onderzoeken, het boeit mij allemaal. Ik vind het heel goed dat de VRT hier vandaag aanwezig is. Mensen die geen journalistiek zijn gaan studeren toen ze 18 waren, zien zo dat ze ook een toekomst kunnen hebben op een nieuwsdienst. En dat is bij uitbreiding ook zo voor wie niet meer tot de categorie jeugd behoort: een veertiger die al jaren ervaring heeft als advocaat en dan de journalistiek instapt, kan als expert een grote meerwaarde betekenen.”

Veel jongeren vertelden me: 'De publieke omroep voelt heel belangrijk aan, maar daardoor ook onbereikbaar. Dan denk je: daar kan ik nooit zelf een stage doen, laat staan er echt werken.? 

An Dezeure teamleider bij VRT JOBS

An Dezeure is als teamleider bij VRT JOBS erg tevreden over deze eerste editie van What the Media!? “Dit was een heel geslaagde dag. Het is enorm belangrijk dat we als VRT echt letterlijk naar buiten komen en toegankelijk zijn. Veel jongeren vertelden me: ‘We staan op en gaan slapen met de VRT. De publieke omroep voelt heel belangrijk aan, maar daardoor ook onbereikbaar. Dan denk je: daar kan ik nooit zelf een stage doen, laat staan er echt werken.’ Door hier met ons in gesprek te gaan zien de deelnemers dat die mogelijkheden er wel zijn.”

Heb je zelf ook interesse in een stageplaats of job? Je vindt alle info op vrt.be/jobs.

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.