Ga naar de hoofdinhoud
VRT zet nieuwe stappen voor inclusie van doven en slechthorenden

VRT zet nieuwe stappen voor inclusie van doven en slechthorenden

In België heeft 10% van de bevolking te maken met gehoorproblemen. VRT speelt hierop in door 99,9% van haar televisiecontent toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden via ondertiteling.

Daarnaast biedt VRT voor de gebarentaalgemeenschap duidingsprogramma’s zoals Het Journaal en Karrewiet aan in Vlaamse Gebarentaal. We willen ook verder inzetten op de beschikbaarheid van tolken Nederlands-Vlaamse Gebarentaal bij onze evenementen, zodat iedereen volwaardig kan deelnemen.

Toch communiceert het merendeel van deze mensen in gesproken taal, mede dankzij vroege gehoorscreening en de snelle vooruitgang in hoortechnologie.

Een belangrijke nieuwe stap in onze dienstverlening naar deze doelgroep toe is de introductie van het MobileConnect-systeem van Sennheiser. Dit innovatieve systeem streamt live audio van onze evenementen in superieure kwaliteit via WiFi naar de mobiele apparaten van bezoekers. Dit ‘bring your own device’-systeem is gebruiksvriendelijk en stelt mensen in staat om omgevingsgeluid uit te sluiten en enkel de muziek, teksten, en presentaties versterkt te beluisteren. Dit is niet alleen waardevol voor mensen met gehoorverlies, maar ook voor bijvoorbeeld personen met autisme (ASS), die zich beter kunnen concentreren zonder afleiding. Het systeem werd deze zomer twee maanden lang getest bij alle afleveringen van Zomerhit en alles van Radio2 aan zee.

Met deze nieuwe technologie maakt VRT het mogelijk voor een bredere groep mensen om volwaardig deel te nemen aan studio-opnames en evenementen, iets wat voorheen vaak een uitdaging was. Deze vooruitgang onderstreept onze voortdurende inzet voor inclusie en toegankelijkheid, zodat iedereen, ongeacht gehoorcapaciteit, van onze programma’s kan genieten.

 

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.