Maandag 4 maart 2024 - Cédric die aan Emma bekent dat hij af en toe wat coke snuift om zijn twee jobs te combineren, Gaby die indruk wilt maken op Silke door te zeggen dat hij wel iemand kent waarbij ze drugs kunnen kopen, … De afgelopen week kwam drugs een aantal keer aan bod in Thuis, maar wat heeft dit thema te zoeken in Vlaanderens populairste televisieserie?
Omkadering van maatschappelijk relevante thema’s
Thuis is in de eerste plaats een dagelijkse bron van ontspanning voor veel Vlamingen, maar daarnaast creëert de reeks al 29 seizoenen lang een kader voor belangrijke maatschappelijke thema’s. Denk daarbij aan de verhaallijn van Luc die na een zuurstoftekort in een rolstoel terecht kwam en met het bezoek van een seksuele dienstverlener zijn nood aan affectie ingevuld zag worden. Ook pleegzorg, IVF, homoseksualiteit, genderidentiteit, ALS, … zijn onderwerpen die eerder al aangestipt werden in Thuis.
De makers van de reeks gaan niet licht om met die verhaallijnen en zoeken actief naar getuigenissen, juridische en sociale informatie bij het middenveld. Zo werd er voor deze verhaallijn advies ingewonnen bij De Druglijn. De bedoeling van deze verhaallijn is vooral om een realistisch beeld te brengen zonder drugs te normaliseren.
Door de herkenbare verhalen in Thuis kunnen mensen zich makkelijker inleven waardoor ze meer inzicht krijgen in bepaalde thema?s en situaties. Zo kan Thuis in veel Vlaamse huiskamers en daarbuiten de aanleiding zijn om het gesprek over drugs en de negatieve aspecten ervan te openen.
Ira Stevaert, communicatieverantwoordelijke Thuis
Verheerlijking en normalisering is nooit het doel
Die negatieve aspecten van drugs komen dan ook uitvoerig in beeld. Zo maakt Emma meteen duidelijk aan Cédric dat het niet oké is om zo casual te doen over drugs.
Stef Wouters, headwriter Thuis: “Zonder moraliserend over te komen, kaderen we het drugsgebruik bijna meteen als problematisch. De personages Silke en Gaby bijvoorbeeld gebruiken drugs om cool te doen, maar ze ontdekken al snel dat drugs fatale gevolgen kan hebben.”
Voorkomen dat drugs genormaliseerd wordt en wijzen op de gevaren ervan is dus de context waarin deze verhaallijn gebracht wordt.
Zit je met vragen over drugs? Contacteer De Druglijn op www.druglijn.be
Deel dit artikel op sociale media