Meer dan 100 boeiende mensen waren in de voorbije 11 seizoenen al te gast bij Thomas Vanderveken in Alleen Elvis blijft bestaan. Vanaf half oktober is Alleen Elvis terug met andermaal tien bevlogen Vlamingen en een gastheer die zoals altijd zijn nieuwsgierige, innemende en empathische zelve is.
Dit zijn de namen voor het twaalfde seizoen:
- Zaterdag 15 oktober: Nina Van Eeckhaut (strafpleiter)
- Zaterdag 22 oktober: Murielle Scherre (lingerieontwerpster)
- Zaterdag 29 oktober: Ingrid De Jonghe (juriste, pedagoge en jeugdtherapeute)
- Zaterdag 5 november: Joris Hessels (acteur en tv-maker)
- Zaterdag 12 november: Lia van Bekhoven (nieuwscorrespondente in Londen)
- Zaterdag 19 november: Ish Ait Hamou (danser, scenarist, verhalenverteller)
- Zaterdag 26 november: Jacques Vandermeiren (CEO Port of Antwerp-Bruges)
- Zaterdag 3 december: Marie Vinck (actrice en theatermaker)
- Zaterdag 10 december: David Van Reybrouck (cultuurhistoricus)
- Zaterdag 17 december: Sidi Larbi Cherkaoui (choreograaf)
Allemaal zijn ze ondertussen volop op zoek naar hun hoogstpersoonlijke ultieme lijstje met de meest prikkelende, inspirerende en ontroerende beeldfragmenten. Wat die beelden met hen deden en hoe ze een leidraad zijn, vertellen ze in 90 minuten aan Thomas Vanderveken. Tien zaterdagavonden lang lopen we een stukje van hun weg mee.
En er is nog meer goed nieuws. Elvis blijft nog langer bestaan dankzij de gloednieuwe Elvis-box. Meer dan 100 gasten, dat zijn bijzonder veel boeiende uitspraken, inzichten en bedenkingen. Thomas dook in zijn geheugen en in het rijke Elvis-archief en selecteerde 30 beklijvende citaten van gasten die ook voor hem een bijzondere betekenis hebben gekregen. Die citaten zijn nu gebundeld in een mooie box met 30 kaartjes die tot nadenken stemmen. Binnenkort in de boekenwinkel.
Alleen Elvis blijft bestaan: vanaf zaterdag 15 oktober even na 22.00 uur op Canvas en VRT MAX, herhaling op zondag om 18.00 uur.
Zaterdag 15 oktober – Nina Van Eeckhaut
Dat ze advocate wilde worden wist ze al toen ze amper zes jaar oud was. Haar slaapkamer bevond zich vlak boven het bureau van haar vader, de bekende strafpleiter Piet Van Eeckhaut. ’s Avonds hoorde ze hem telefoneren en dicteren in zijn dictafoontje. Dat moet onbewust haar kinderbrein zijn binnengeslopen.
En zo geschiedde. Het eerste wat opvalt bij strafpleiter Nina Van Eeckhaut is haar ongelofelijk gevoel voor rechtvaardigheid. Van Eeckhaut is het soort advocaat dat echt het verschil wil maken in iemands leven op een kritiek moment. Als dochter van haar vader heeft ze natuurlijk een naam om eer aan te doen. Haar vader heeft 88 assisenprocessen achter de rug wanneer zij aan haar tweede zaak begint. Ondertussen pleit ze zelf al meer dan 20 jaar en is ze van geen kleintje vervaard.
Mensen graag zien is essentieel in haar beroep, maar de voortdurende confrontatie met wat mensen elkaar aandoen maakt die liefde niet altijd even makkelijk. Na al die jaren ervaring in ‘droevige zaken’, vaak moord of doodslag, is ze nog altijd niet immuun geworden voor het leed van de nabestaanden.
Welke beelden staan op het netvlies van Nina Van Eeckhaut gebrand? En welke verhalen brengt ze mee naar Alleen Elvis blijft bestaan?
Zaterdag 22 oktober – Murielle Scherre
Murielle Victorine Scherre is al bijna twintig jaar lang het hart, het brein en de ruggengraat van La Filled’O. Haar wereldberoemde lingeriemerk vond zijn weg naar Lady Gaga, de vrouw van Nick Cave en onze eigen koningin. Ze werkt ze al lange tijd met alle soorten lichamen en ontwierp een collectie waar ook alle genders zich goed in voelen. Toch blijft het knokken. Murielle weigert de productie naar het buitenland te verkassen of toegevingen te doen op de kwaliteit van haar aanbod. Ambacht, ethiek en elke dag starten vol inspiratie zijn meer waard dan brute winst.
Tegen de stroom in roeien vraagt wat van een mens. Maar het zorgt er wel voor dat je perfect weet waar je naartoe wil en voor wie je het allemaal doet. Vandaag schrijft Murielle meer dan ooit haar eigen verhaal. Als ondernemer, als vrouw en als moeder. Mode zit in haar DNA, maar ze wordt ook gevoed door boeken, fotografie, spiritualiteit, film en muziek. Stof genoeg voor verschillende afleveringen van Alleen Elvis blijft bestaan, maar laat ons beginnen met eentje...
Zaterdag 29 oktober – Ingrid De Jonghe
Jongeren geven waar ze recht op hebben, dat is waar Ingrid De Jonghe al heel haar leven voor vecht.
Als advocate aan de balie van Antwerpen richt ze mee de jeugdadvocatuur op en werkt ze jaren als vrijwillig afgevaardigde van de jeugdrechtbank. Ze komt geregeld in contact met jongeren die nergens kunnen aankloppen voor hulp: het therapeutische aanbod is ontoereikend, de wachtlijsten ellenlang en de voorzieningen continu volzet. Dat moet anders, denkt ze, en ze besluit zelf de mouwen op te stropen.
Na 15 jaar rechtspraktijk trekt ze opnieuw naar de universiteit om orthopedagogie, gedragstherapie en psychologie te studeren. In 2009 richt ze TEJO op, een organisatie die met vrijwilligers kortdurende psychologische hulp biedt aan jongeren. Al snel gaat in Antwerpen het eerste TEJO-huis open, een warme plek waar jongeren terechtkunnen voor therapie: gratis, anoniem, laagdrempelig en snel wanneer ze daar nood aan hebben. Vandaag zijn er 18 TEJO-huizen in Vlaanderen en een in Nederland.
Ingrid is barones en ontvangt de Grote Prijs voor Opvoeding en het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Naast juriste, criminologe, psychologe, pedagoge, gedragstherapeute, auteur, bezielster van TEJO én barones is Ingrid boven alles de trotse moeder vier kinderen en elf kleinkinderen.
Ook zij brengt naar Alleen Elvis mee wat haar heeft geïnspireerd.
Zaterdag 5 november – Joris Hessels
Joris Hessels kennen we als het luisterend oor van Vlaanderen. Hij begon als en is nog steeds acteur, maar toonde zich de voorbije jaren ook een getalenteerde tv-maker. Als er een rode draad is die zijn programma’s met elkaar verbindt, zijn het de grote en kleine verhalen die mensen in zijn handen leggen. Of het nu in de caravan is van Radio Gaga, op een bankje in Gentbrugge of als taxichauffeur is in Taxi Joris: hij is het gedroomde klankbord. Zijn gesprekspartners zijn mensen die zoeken, hopen en soms vooral volhouden.
Joris – de jongste van vijf – wilde Koen Wauters worden in het diepst van zijn gedachten. Tot op de dag van vandaag is hij een toegewijde tv-kijker, die series, films, documentaires en comedy specials verslindt. Straf dat hij daar tijd voor vindt, want op zijn 42ste is hij ook de vader van een nieuw samengesteld gezin, met een kleuter en drie tieners. Welke artiesten ziet hij graag bezig? Wat voor programma’s wil hij de komende jaren maken en wat voor impact moeten die hebben? Hoe brengt hij het er van af als vader, partner, beste vriend? Kortom: wat heeft dit luisterend oor zelf allemaal te vertellen?
Zaterdag 12 november – Lia Van Bekhoven
Wanneer het rommelt in het Britse koningshuis of er weer een schandaaltje is rond de Britse premier klinkt de immer vrolijke stem van Lia Van Bekhoven in onze nieuwsuitzendingen. Lia woont al 46 jaar in Groot-Brittannië en heeft een zeer frisse kijk op het reilen en zeilen van de eilandbewoners. Ze is geen anglofiel, maar wel dol op Londen.
Zelf is ze geboren in een klein en zeer katholiek Nederlands dorpje waar karnaval en verkleedpartijtjes zeer belangrijk waren. Ze trekt naar Utrecht om journalistiek te gaan studeren. Haar roeping is nog niet heel duidelijk. In haar tweede jaar journalistiek gaat ze op bezinning naar de kibboets in Israël waar ze een Brit leert kennen. Ze vinden elkaar leuk maar na vier maanden moet hij terug naar Londen en zij naar Utrecht. Na een tijdje dringt een keuze zich op en volgt Lia hem en haar hart naar Londen. De Britten zitten niet op haar te wachten en werk vinden is niet makkelijk. Na een trage start gaat ze toch aan de slag als “correspondent”.
En dat doet ze tot op vandaag. Tijdens de Brexit-periode stond haar telefoon roodgloeiend. Tijdens nieuwsluwe periodes gaat ze zelf op zoek naar verhalen. Ze zou kunnen stoppen, maar haar nieuwsgierigheid blijft haar drijven. Welk nieuws het ook is, haar kenmerkende en licht sarcastische stijl maakt haar tot een opmerkelijke journaliste.
Een stukje Lia van Beckhoven en een stukje United Kingdom in Alleen Elvis blijft bestaan met Lia Van Beckhoven.
Zaterdag 19 november – Ish Ait Hamou
Het minste wat je van Ish Ait Hamou kan zeggen, is dat hij veelzijdig, getalenteerd en gedreven is, én het prototype van de selfmade man. Vlaanderen leert hem kennen als jurylid van het VTM-programma So You Think You Can Dance. Maar dan heeft hij al een heel traject afgelegd als internationaal danser en choreograaf.
Zijn eerste dansmoves zet Ish in een breakdance crew die hij opricht met vrienden in Vilvoorde. Dansen wordt steeds belangrijker en Ish gaat dromen van een carrière als choreograaf. Hij werkt voor een groot sneaker merk en tourt de wereld rond met Hadise.
Maar Ish heeft nog veel talenten. Van jongs af aan schrijft hij verhalen en droomt hij ervan om ooit een film te maken. In de luwte van zijn dans- en televisiewerk schrijft hij Hard hart, een roman. Het duurt tot zijn derde boek, Als je iemand verliest die je niet kan verliezen, voor hij van een producer groen licht krijgt om er een kortfilm van te maken, Klem. Hij schrijft zelf het scenario en staat in voor de regie.
Met zijn voorstelling, Aangenaam, ik ben Ish, gaat hij het podium op en vertelt hij over de kracht van verhalen, de zoektocht naar identiteit en de moeilijkheden van onze samenleving. Hij krijgt erkenning voor zijn rol als verbinder en verhalenverteller. Ish ontvangt het ereteken van de Vlaamse gemeenschap, bedoeld voor mensen die “dankzij hun werk belangrijk zijn voor het imago van Vlaanderen”.
En hij blijft zichtzelf uitvinden. Momenteel schrijft hij scenario’s en wie weet komt er dan toch die langspeelfilm. Redenen genoeg om hard uit te kijken naar de beelden die Ish inspireren.
Zaterdag 26 november – Jacques Vandermeiren
Weinig kantoortijgers hebben een panorama als dat van CEO Jacques Vandermeiren: hij kijkt uit over één van de grootste havens van Europa. Zijn haven, de haven die hij beheert. Niet dat hij zoveel tijd heeft om uit het raam te turen. De recente fusie van de haven van Antwerpen met die van Zeebrugge brengt hoge verwachtingen met zich mee. En de bocht van fossiele brandstoffen naar groene energie moet snel en grondig gemaakt worden om de doelstellingen rond een lagere CO2-uitstoot te halen. Maar de wereld strekt zich uit aan zijn voeten en dat brengt heen hoop interessante verhalen en inzichten mee.
Jacques is geboren en getogen in hartje Antwerpen. Hij bouwde een carrière uit in de energiesector, bij Electrabel en daarna bij Elia. Maar Thomas zou hem niet uitgenodigd hebben voor Alleen Elvis blijft bestaan, moest er niet meer zijn in zijn leven dan werk alleen. Hij is ook een echtgenoot, een trotse vader van drie, een trouwe vriend én... een goede hobbykok.
Zaterdag 3 december – Marie Vinck
Op haar tiende speelde ze haar eerste rol in Moeder, waarom leven wij? Bijna 30 jaar later is ze een gelauwerde actrice en theatermaakster. FC Bergman, het theatergezelschap dat ze in 2008 oprichtte met onder andere haar partner Stef Aerts, verovert al snel een plek in het theaterlandschap. Meer nog, met spectaculaire voorstellingen als JR en Van den Vos geven ze theater een nieuwe taal, extreem beeldend en poëtisch. Voor Marie leidt het tot samenwerkingen met Ivo Van Hove en zelfs een eigen operaregie.
Marie Vinck komt uit een acteursfamilie en kiest voor taal- en letterkunde om haar eigen weg te zoeken. Ze wil zich bewijzen, los van haar afkomst. Maar na deze studie schrijft ze zich toch in voor de drama opleiding aan het Herman Teirlick Instituut. Vanaf dan volgen de rollen elkaar op.
De broosheid van de mens staat centraal in veel van haar projecten. Ze voert een pleidooi voor mildheid en het koesteren van je angsten. ‘In het proberen en het falen zit zoveel schoonheid.’ Ze is ook een veelgevraagde actrice met rollen in Loft, Sprakeloos en verschillende tv-reeksen. Marie en Stef hebben samen een dochter van vijf, Gloria.
Zaterdag 10 december – David Van Reybrouck
Zijn academische carrière - hij is doctor in de archeologie – gaat als een speer. Maar het literair debuut van David Van Reybrouck, De Plaag, maakt duidelijk dat hij nog andere talenten heeft. Al snel beslist hij om al zijn tijd aan het schrijven te wijden. Klasbakken als Josse De Pauw en Bruno Vanden Broecke brengen zijn toneelteksten tot leven. En in 2010 slaat Congo: Een geschiedenis in als een bom: waanzinnige verkoopcijfers, de Libris Geschiedenis Prijs én de AKO Literatuurprijs, boven op een hoop internationale onderscheidingen.
Het overweldigende succes verrast David. Hij geeft het een plaats door zijn tijd en energie ook aan vrijwilligerswerk te wijden: hij wordt voorzitter van PEN Vlaanderen, dat zich inzet voor vrijheid van meningsuiting. En hij richt de G1000 op, een Belgische burgertop. Als vijftiger is David Van Reybrouck nog altijd even begeesterd door de mens en waar die toe in staat is. Van adembenemende schoonheid tot pikdonkere gruwel. Van Indonesië tot Washington DC. Hoewel schrijven hem fundamenteel gelukkig maakt, voelt het als een plicht om op politiek vlak mee aan de alarmbel te trekken. De democratie ligt wereldwijd onder vuur en onze planeet staat in brand. Om maar iets te noemen.
David Van Reybrouck wandelt de studio van Alleen Elvis blijft bestaan binnen met aangrijpende documentaires, ontroerende hedendaagse dans en genoeg verhalen, inzichten en vlammende waarheden om een heel seizoen te vullen.
Zaterdag 17 december – Sidi Larbi Cherkaoui
Als kind kijkt hij op naar Michael Jackson en Madonna, nu werkt hij zelf met de grootsten der aarde. Beyonce en Lady Gaga hebben al gedanst op choreografieën van Sidi Larbi Cherkaoui. Hij begint bij het VTM show ballet, danst bij Margriet Hermans en Jo Valley. En in discotheken.
Hij studeert een jaar talen, maar trekt dan voluit de kaart van het dansen. Larbi begint bij P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Daar wordt hij al snel weggeplukt door Alain Platel voor een wereldtournee met ‘Les Ballets C de la B’. Het officiële begin van de carrière van Cherkaoui. Na twee jaar als danser, maakt hij zijn eerste voorstelling als choreograaf.
De lijst van vedetten waar hij ondertussen mee samenwerkt, is indrukwekkend en zijn prijzenkast rijkelijk gevuld. Hij richt Eastman op, zijn eigen gezelschap waarmee hij prachtige voorstellingen maakt met invloeden uit de hele wereld. Larbi wil grenzen doen vervagen in zijn werk. Japan in het bijzonder is een land dat veel invloed heeft op hem.
In 2015 wordt Cherkaoui ‘artistiek leider ballet’ van Opera Ballet Vlaanderen. Zeven jaar lang bewandelt hij een pad naar een moderner ballet. Dat zorgt geregeld voor botsingen en frictie met de klassiekere strekking binnen het Ballet, maar het opent ook nieuwe deuren. Sinds deze zomer is hij artistiek directeur van de balletafdeling van Le Grand Théatre de Genève. Maar veelgevraagd over de hele wereld deelt hij zijn leven op in tijdzones, zodat hij overal kan werken.
Thomas is vereerd dat er alweer een ster van wereldformaat naar Alleen Elvis blijft bestaan wil komen en meer dan nieuwsgierig naar welke beelden en verhalen Sidi larbi Charkaoui meebrengt!
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.