Ga naar de hoofdinhoud
Clips uit 1980 tot 1989

Clips uit 1980 tot 1989

In de jaren 80 gebeurde er veel bijzonders: teletekst werd geïntroduceerd, Studio Brussel werd opgericht, en in 1989 begon de commerciële televisie in Vlaanderen. 

1980 

Bouw VRT-toren 

Video

De bouw van de toren was een technisch meesterwerk dat jaren in beslag nam. Op 19 mei 1980 werd de loodzware koepel, die vier miljoen kilo weegt, met een snelheid van 1,39 meter per uur omhoog getrokken over de centrale schacht. Het duurde vijf dagen om de 34 meter brede schotel op zijn plek te krijgen, 73 meter boven de grond. 

Start Teletekst 

Video

Op 8 mei 1980 begon de BRT met een experiment: BRT-Teletekst. Onder leiding van hoofdredacteur Lucien Boussé werd een jaar later officieel gestart met Teletekst. Een team van zeven redacteurs verzorgde dagelijks 50 tot 100 pagina’s tekst op televisie. In 1985 groeide dit aanbod naar 800 pagina’s. In 2016 werd de dienst stopgezet. Pagina 888 van Teletekst zorgt voor de ondertiteling van Nederlandstalige programma’s. 

De IQ-quiz

Video

Herman Van Molle is sinds 1980 dé quizmaster van Vlaanderen. Na een korte tijd bij de radiosportredactie begon hij bij de publieke omroep met de immens populaire IQ-quiz, die Vlaanderen 14 jaar aan de buis gekluisterd hield. 

1981 

Tik Tak 

Video

Tik Tak was een kinderprogramma dat van 1981 tot 2006 op de BRT werd uitgezonden. De reeks bestond uit 366 afleveringen, één voor elke dag van het jaar, inclusief een extra voor schrikkeljaren. Elke aflevering begon met ronddraaiende schaapjes bij zonsondergang en eindigde met een schaduwfiguur die avonturen beleefde op een opengeslagen boek. In 2019 kreeg de reeks een remake. 

Gaston en Leo eindejaarsshow 

Video

Vanaf 1981 werden de legendarische eindejaarshows van Gaston en Leo op de BRT. Elk oudejaar trok hun show bijna 2.680.000 kijkers. Vele sketches werden klassiekers, zoals “Restaurant De Gouden Leeuw” en uiteraard de bekendste van allemaal: “Joske Vermeulen”. 

Gaston en Leo, het komische duo bestaande uit Gaston Berghmans en Leo Martin, maakten revues waarin Leo meestal de aangever was en Gaston de domste van de twee speelde. 

1982 

De nieuwe orde

Video

Journalist Maurice De Wilde lanceert zijn langverwachte reeks De nieuwe orde over de Tweede Wereldoorlog, waaraan hij meer dan zeven jaar heeft gewerkt. 

In dit fragment zie je Maurice De Wilde in gesprek met Leon Degrelle, die in 1936 de autoritaire en fascistische beweging Rex oprichtte. Degrelle bewonderde openlijk het Italiaanse fascisme en zag Mussolini als zijn grote voorbeeld. 

Elektron 

Video

In het populaire wetenschappelijke jeugdprogramma Elektron probeert Bart Peeters zijn publiek enthousiast te maken voor wetenschap. Tussen de experimenten door waren er muziekclips. 

TV Touché 

Video

TV-Touché, geïnspireerd op de Not the Nine O'clock News, werd gepresenteerd als een echt actualiteitenmagazine. Het was het tweede satirische programma op de Vlaamse televisie sinds Magesien in de jaren zeventig. Hoewel politici zoals Wilfried Martens en Karel van Miert fans waren, stuitte het programma ook op veel weerstand. Op een gegeven moment mochten de makers geen videobeelden uit het Belgische parlement meer gebruiken omdat te veel politici zich beledigd voelden. 

1983 

Liegebeest 

Video

Liegebeest is een poppenserie over een groen, slangachtig wezen dat voortdurend leugens vertelt. Hij woont in een middeleeuws kasteel op Regenboogeiland, een zwevende rots. De reeks werd uitgezonden van 11 september 1983 tot 11 januari 1987 en liep vier seizoenen. 

Oprichting Studio Brussel

Video

Studio Brussel begon op 1 april 1983 als regionale Brusselse zender van de BRT, met uitzendingen alleen tijdens de spitsuren. De eerste presentatoren waren Paul De Wyngaert en Jan Hautekiet. De zender richt zich vooral op alternatieve en zwaardere muziek, met een sterke focus op rock, en staat bekend om zijn steun voor alternatieve muziek zonder populisme. 

Eerste Studio Brussel sticker

Met Mike aan zee 

Video

Mike Verdrengh speelde een cruciale rol in de doorbraak van het talkshowgenre. Vanaf 1983 was hij de centrale figuur in talkshows die allemaal zijn naam droegen, zoals Met Mike in zee, Mike en Met Mike aan zee. Zijn warme en toegankelijke stijl maakte hem geliefd bij een breed publiek. 

1984 

Interview Lutgart Simoens met koningin Fabiola 

Een primeur bij Radio Antwerpen: in het programma Platenpoets weet Lutgart Simoens koningin Fabiola te strikken voor een gesprek. De luisteraars krijgen een uniek inkijkje in het dagelijks leven van een koningin. 

Hoger lager 

Video

Hoger, lager was een populair Vlaams spelprogramma dat in 1983 van start ging op TV1. De show,  gepresenteerd door Walter Capiau, had een casinothema en trok veel kijkers, ook uit Nederland. 

1985 

Boeketje Vlaanderen 

Video

Boeketje Vlaanderen was een wekelijks toeristisch magazine, gepresenteerd door Gerty Christoffels. Elke aflevering belichtte verschillende Vlaamse steden en locaties, met aandacht voor landbouw, industrie en cultuur. 

Meester hij begint weer 

Video

In de Vlaamse comedy- en jeugdserie Meester, hij begint weer met Frank Dingenen keert de kijker terug naar de schoolbanken. Elke aflevering had een losse verhaallijn die zich in de klas afspeelde, afgewisseld met losse sketches. Veel latere televisiecoryfeeën maakten hier hun debuut. De serie liep drie seizoenen. 

Daar is ‘m 

Video

Rik De Saedeleer werd beroemd  door zijn enthousiaste en humoristische commentaar. Zijn meest memorabele moment was waarschijnlijk tijdens de WK-kwalificatiematch op 20 november 1985, toen de Rode Duivels tegen Nederland speelden in de Rotterdamse Kuip. België had thuis met 1-0 gewonnen, maar stond in de terugwedstrijd 2-0 achter. Vijf minuten voor tijd gebeurde echter dit... 

Na de WK-kwalificatie in 1986 presteerden de Rode Duivels uitstekend op het WK van Mexico. Hoewel ze aanvankelijk teleurgesteld waren na een verlies tegen Mexico en een gelijkspel tegen Paraguay, keerde het tij voor de Belgische ploeg. Ze eindigden uiteindelijk op de vierde plaats en waren zonder twijfel de sensatie van 1986. 

 

Het Heizeldrama 

Video

Het Heizeldrama vond plaats op 29 mei 1985 in het Heizelstadion in Brussel en wordt nog altijd gezien als een van de grootste rampen in de voetbalgeschiedenis. Voor de finale tussen Liverpool en Juventus braken rellen uit, waarbij 39 mensen omkwamen en ongeveer 400 gewond raakten. 

1986 

Tsjernobyl 

Video

De koepel van de kerncentrale in Tsjernobyl explodeerde in 1986. In de maanden na de ramp sterven duizenden mensen. De verslaggeving over de ramp begon pas drie dagen later, op 29 april 196, toen de Russische staatstelevisie eindelijk over de ramp berichtte en de evacuatie van honderdduizenden omwonenden begon. 

Video

Tsjernobyl dertig jaar later 

Dertig jaar na de ramp in Tsjernobyl keert Jan Balliauw terug naar de regio en maakt een indrukwekkende 360°-reportage. In zijn driedelige documentaire In de ban van Tsjernobyl onderzoekt hij de blijvende impact van de ramp. Hij spreekt met ooggetuigen en slachtoffers, en bezoekt zowel Oekraïne als Wit-Rusland, waar 70% van de radioactieve neerslag terechtkwam. 

Video

Bart Peeters en Ben Crabbé kruipen in de rol van Cas Goossens en Mike Verdrengh en gaan op bezoek bij de commerciële omroep. Cas Goossens volgde Paul Vandenbussche op, die sinds 1960 administrateur-generaal van de BRT was. Goossens had eerder gewerkt als radiojournalist en als secretaris van Vandenbussche. Ter gelegenheid van 90 jaar publieke omroep had vrt.be in 2021 een interview met Cas Goossens over zijn tijd als administrateur-generaal. 

Video

90 jaar publieke omroep met Cas Goossens Deel 2

Het Pleintje 

Video

Het Pleintje speelt zich af op een pleint met aan de ene kant een kerk en aan de andere kant een dorpscafé. De serie draait om de rivaliteit tussen een progressieve groep en een liberale kant van het pleint. Het pleintje behaalde zeer hoge kijkcijfers, met gemiddeld meer dan twee miljoen kijkers, zelfs zonder concurrentie van commerciële omroepen. Een groot succes voor scenarioschrijver Jan Matterne en zijn cast. 

Pak de Poen show 

Video

Manu en René Verreth maakten hun debuut als presentatoren in het spelprogramma Pak de Poen show. De live-uitzending verliep rampzalig: lichten vielen uit, drukknoppen werkten niet meer, en meer. Hoewel het programma geen succes was voor de BRT, werd het voor de kijkers legendarische televisie. Luc Appermont nam de presentatie van de volgende afleveringen over. 

Video

Na Sandra Kim’s overwinning het jaar ervoor, mocht België voor het eerst in 33 jaar het Eurovisiesongfestival organiseren. Op 9 mei 1987 trok dit evenement meer dan een half miljard kijkers. Aanvankelijk zouden BRT en RTBF het festival samen organiseren, maar door onenigheid over de locatie nam RTBF de volledige organisatie op zich. 

Kabeldecreet 

Begin 1987 keurde de Vlaamse Raad het kabeldecreet goed, waarmee een einde kwam aan het monopolie van de BRT. Dit opende de  deur voor de oprichting van commerciële tv-zenders in Vlaanderen. 

1988 

De zevende dag 

Video

De voorloper van De zevende dag was Confrontatie. Vanaf 1988 startte de BRT met een informatief zondagmorgenprogramma. In De zevende dag wordt politiek en duiding gebracht in een praatcafé-formaat. België beleefde in 1987-1988 een van de zwaarste politieke crisissen sinds de oorlog, met de zaak-Happart als splijtzwam. Dit conflict tussen Franstaligen en Nederlandstaligen leidde tot de val van de regering Martens VI. Informateur Jean-Luc Dehaene kreeg de taak om deze crisis op te lossen. In dit fragment hoort u politieke kopstukken discussiëren over het akkoord tussen CVP en PVV, dat gesloten werd voordat alle partijen betrokken waren bij de onderhandelingen over de nieuwe regering. Dit viel uiteraard niet in goede aarde bij de socialisten. 

Het leugenpaleis 

Video

Het leugenpaleis was een radioprogramma op Studio Brussel, gepresenteerd door Bart Peeters en Hugo Matthysen. Ze nodigden allerlei typetjes uit in hun show. In 1989 verscheen het programma op televisie onder de titel Het peulengaleis

1989 

Ontstaan commerciële omroep 

Video

Terwijl de nieuwe directeur-generaal televisie, Jan Ceuleers, meer middelen vrijmaakt voor amusementsprogramma's, het journaal en sport, krijgt de BRT concurrentie. In 1989 gaat de commerciële omroep VTM van start, met de eerste uitzending op 1 februari 1989. De zender is eigendom van de Vlaamse Media-Maatschappij (VMMa). Op de 30e verjaardag, 1 februari 2019,  vierde de VRT uitbundig mee. 

De drie wijzen

Video

In 1989 lanceerde de BRTN een nieuwe humoristische quiz, gepresenteerd door Kurt Van Eeghem. De panelleden, bekend als de drie wijzen, gaven elk een antwoord op de quizvragen. Het was aan de kandidaat om uit te maken wie van hen de waarheid sprak. Het programma liep elf jaar lang, om dan een comeback te maken van 2017 tot 2018. 

Postbus X 

Video

Spanning en mysterie zijn gegarandeerd in de jeugdreeks Postbus X. Het verhaal speelt zich af in Ravenburg, waar mensen met problemen een brief kunnen schrijven naar Postbus X. Deze Vlaamse jeugdreeks is een spin-off van Merlina en wist zo een schare fans op te bouwen. 

De droomfabriek 

Video

De droomfabriek werd aanvankelijk gepresenteerd door Bart Peeters en Paskal Deboosere. Later namen Rani De Coninck en Sabine De Vos het over. In dit programma werden de dromen van kijkers werkelijkheid. Elke aflevering bevatte gastoptredens van bekende Vlamingen, die vaak in de meest bizarre outfits verschenen. 

Val Berlijnse muur 

Video

Op 9 november 1989 barstte er een feest los in Berlijn: de Berlijnse muur werd meerdere plaatsen gesloopt. Na 28 jaar kwam er eindelijk een einde aan de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland. Voor veel Oost-Duitsers was het de eerste keer dat ze de grens konden oversteken. De beelden tonen het verslag van die historische nacht. 

Blijf als eerste op de hoogte van alles over VRT

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.