Ga naar de hoofdinhoud

Kan ik materiaal opvragen uit het VRT-archief?

Elke dag krijgt VRT aanvragen van mensen die toegang willen tot het audiovisuele archief van de publieke omroep. Soms kan dat, maar soms ook niet. Wie wat mag opvragen uit het archief, ontdek je hier.

1. Wie heeft toegang tot het archief?
Het archief is in de eerste plaats toegankelijk voor VRT-medewerkers. Zij gebruiken het als informatiebron of om nieuwsitems of programma’s te stofferen. Denk bijvoorbeeld aan programma’s als Van algemeen nut of Kinderen van de kolonie. 
Leerkrachten kunnen eenvoudig gebruik maken van het VRT-archief. Via het webplatform “Het Archief voor Onderwijs” kunnen leerkrachten fragmenten in hun lessen. Dit platform, aangeboden door meemoo, Vlaams instituut voor het archief, maakt gebruik van de uitzonderingswet voor auteursrechten in het onderwijs. Hierdoor hoeven er geen auteursrechten betaald te worden voor fragmenten die in een educatieve context worden gebruikt.
 

Ook voor wetenschappelijk onderzoek is het VRT-archief beschikbaar. Onderzoekers kunnen het materiaal ter plaatse raadplegen, maar kopiëren is niet toegestaan. 

Particulieren kunnen in bepaalde gevallen materiaal uit het VRT-archief opvragen. Als VRT het materiaal zelf heeft gemaakt, kan het onder bepaalde voorwaarden beschikbaar worden gesteld. Dit hangt af van de auteursrechten die op het beeld- of audiomateriaal rusten. Wanneer VRT fragmenten aankoopt bij externe partijen, zoals bij sportuitzendingen, is het mogelijk dat dit materiaal niet beschikbaar is voor particulieren. De beschikbaarheid hangt dus vooral af van de rechten die aan het programma verbonden zijn. Materiaal dat door VRT is aangekocht, is niet beschikbaar voor particulieren omdat VRT de auteursrechten hierop niet bezit.

Enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1: Ik wil graag een aflevering van de BBC-documentaire “Planet Earth” aanvragen die onlangs op Canvas werd uitgezonden.
Antwoord: Dat is helaas niet mogelijk. VRT heeft de documentaire van de BBC gekocht voor uitzending op Canvas, maar heeft niet de rechten om deze individueel beschikbaar te maken. Je kunt de documentaire wel nog een maand lang na uitzending bekijken op VRT MAX.
 

Voorbeeld 2: Ik wil de eerste aflevering van “Thuis” aanvragen.
Antwoord: Geen probleem! Thuis is een eigen productie van VRT, zonder externe fragmenten. VRT heeft dus alles rechten, waardoor je een aflevering kunt opvragen.
 

Voorbeeld 3: Ik wil een aflevering van “Alleen Elvis blijft bestaan” opvragen.
Antwoord: Het is niet altijd even duidelijk of dit mogelijk is. Hoewel “Alleen Elvis blijft bestaan” een VRT-programma is, bevat het ook fragmenten die VRT heeft aangekocht en waarvoor ze geen rechten bezit. De beschikbaarheid van de aflevering hangt dus af van de herkomst van de fragmenten. Eerst moet er een rechtencontrole worden uitgevoerd.



Wat kost het opvragen van archiefmateriaal?
Voor een fragment betaal je €25, voor een volledige uitzending €50.
Deze kosten dekken de verwerking, opslag, opzoeking en bewerking van het gevraagde materiaal. Let op: deze tarieven gelden alleen voor particulieren die materiaal voor privégebruik opvragen. Voor professioneel gebruik gelden andere tarieven. 

Hoelang duurt het?
VRT streeft ernaar om de gevraagde uitzending binnen drie weken te leveren, meestal digitaal via een link. 

Kan ik ongelimiteerd materiaal opvragen?
Neen, dat is niet mogelijk. Het onderstaande voorbeeld illustreert waarom niet.

Vraag:Kan ik het hele eerste seizoen van “Thuis” opvragen?

Antwoord: Nee, dat is niet mogelijk. Daar zijn twee redenen voor:1: Beschikbaarheid:  Fictiereeksen van VRT zijn vaak beschikbaar op DVD’s en recent materiaal is te vinden op VRT MAX. Het VRT-archief verwijst mensen liever naar deze bronnen.2: Juridische beperkingen: het VRT-archief kan geen volledige reeks kopiëren voor een privépersoon vanwege de hoge auteursrechten die aan Sabam moeten worden betaald. Dit zou zowel voor de klant als voor VRT zelf financieel onhaalbaar zijn.  


Hoe vraag ik materiaal aan?
Stuur je aanvraag schriftelijk in, bij voorkeur via e-mail naar vrtarchief@vrt.be. Je kunt ook het contactformulier invullen bij de veelgestelde vragen onder ‘Ik wil graag een kopie aanvragen uit het VRT-archief’. Daarna wordt je aanvraag behandeld.

Blijf als eerste op de hoogte van alles over VRT

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.