vrijdag 06 mei 2022
06 mei 2022

65 jaar Vlaamse televisie

Op 31 oktober vieren we 65 jaar televisie in Vlaanderen. Daarom blikken gedurende zes weken  zes programmamakers uit zes verschillende decennia terug op het nieuws en de programma's op hun geboortedag. De reeks is te volgen op de sociale media van het corporate VRT-merk.

Zes reportages met zes televisiemakers uit de voorbije zes decennia.

  • Jaren 50: Stefan Blommaert
  • Jaren 60: Sabine Hagedoren
  • Jaren 70: Annelies Beck
  • Jaren 80: Ihsane Chioua Lekhli
  • Jaren 90: Aster Nzeyimana
  • Jaren 00: Junes Callaert

 

Met telkens:

  • Een voorstelling van de televisiemaker
  • Eén journaalfragment van zijn/haar geboortedag
  • Een fragment uit een andere uitzending van zijn/haar geboortedag
  • Een fragment naar keuze uit 65 jaar televisiegeschiedenis.

 

Facebookpagina VRT
Instagramaccount VRT

Waarschuwing:

Op deze pagina staat ingevoegde content uit YouTube dat cookies wil schrijven of uitlezen. Om de filmpjes te kunnen bekijken moet je daar toelating voor geven.

Toemaatje: reconstructie van de eerste uitzendavond

31 oktober 1953  was de startdag van de Vlaamse televisie. Omdat slechts een paar honderd kijkers die avond konden kijken, doken we in ons archief om die avond te reconstrueren. 

Jaren '00: Junes Callaert

Junes Callaert is geboren op vrijdag 18 augustus 2006

Hij gaat nog naar school maar je kunt hem ook wel kennen van de Ketnet musical Unidamu,  zijn vlogs op het  Ketnet youtubekanaal en van de Rode loper van het gala van de Gouden K’s.

Op zijn geboortedag werd het binnenlands nieuws vooral beheerst door een modespektakel in Brussel, de optredens op Pukkelpop en de opnamen van de film ‘dagen zonder lief’ maar hij koos voor de polsblessure van Kim Clijsters.

Die dag was er ook de quiz Quix, het showbizzmagazine De Rode loper, een herhaling van W817 maar in 1000 zonnen en garnalen ( een zomerse iedereen beroemd) was er een leuk item over de hond Chevy die in een voetbalgoal staat en speelt tegen Pol van de kampioenen en nog wint ook. 

 

Jaren '90: Aster Nzeyimana

Aster Nzeyimana is geboren op vrijdag 12 november 1993. Hij is vooral bekend als journalist en anker bij Sporza. Maar ook bij MNM, Ketnet en Eén is hij een graag geziene gast. Hij deed ooit mee aan Canvasquiz de Canvascrack.

Op zijn geboortedag vrijdag 12 november 1993 waren de binnenlandse thema’s in het journaal dat door Martine Tanghe werd gepresenteerd : Het crisisplan, sancties tegen Libië en het meest opvallende fragment: de aanhoudingen rond de moord van Falcone. 

Die dag waren er ook een reeks andere programma’s. Oa Het verhaal van een taal waarin Robert Long praat over de evolutie van de taalnormen van het Nederlands.  Of het rare ‘De wereld zoals hij is met Vandaele Maurice” over fooien. Maar hij koos voor Topscore een quiz met Ben Crabbé.

 

Jaren 80 : Ihsane Chioau Lekhli

Ihsane Chioua Lekhli is geboren op zondag 4 augustus 1985. Ze is vooral bekend als presentator bij De zevende dag. Maar werkte ook achter de schermen bij Vlaanderen Vakantieland en Volt. Ze werkt nu bij Het journaal.

Op haar geboortedag was het echt wel komkommertijd. In Frankrijk was er een treinramp. In Canada probeerde men een kernramp na te bootsen. Bij ons was er aandacht voor de internationale vliegmeeting van Leopoldsburg. Bij de sport was er het BK Atletiek, Motocross aan de citadel van Namen en op de Wellingtonrenbaan in Oostende werd de grote prijs Max Dugniolle gelopen. 

Die dag was er verder  de grote prijs van Nurnberg en een feestelijk programma om het 100-jarig bestaan van de buurtspoorwegen te vieren. Maar ook toen zat de  zomer vol met herhaling van de Vorstinnen van Brugge en Het Liegebeest.

 

 

De jaren 70: Annelies Beck

Annelies is  geboren op 25 juni 1973, het jaar van de oliecrisis, de staatsgreep door Augusto Pinochet in Chili en van Baby Baby op het Eurovisiesongfestival.

Ze is journalist en presentator van TerZake  en presenteerde ook de Zevende dag. Op haar geboortedag zaten ondermeer de openstelling van de E10, de openstelling van de sluis op het kanaal van Willebroek én de versoepeling van de BTW-boetes in het Journaal.

Diezelfde avond was er ook Vergeet niet te lezen met Allen Ginsberg. De jaren 70 hebben er nog nooit zó jaren 70 uitgezien. Maar ze koos de bekroonde documentaire 'Bestemming noordzee'. Een staaltje onderzoeksjournalist waarbij vooral op het einde de betrokkenheid van de journalist opvalt. Hij legt ook de beperkingen van het medium televisie uit: wat niet te zien is, bestaat niet. Dan moet je een journalist kunnen vertrouwen als zij of hij zegt dat het toch gebeurd is.  

De jaren 60: Sabine Hagedoren

Sabine Hagendoren werd geboren op woensdag 26 juni 1968. Ze is al 25 jaar VRT-weervrouw en werkte daarnaast ook mee aan Vlaanderen Vakantieland.

Op haar geboortedag werd het binnenlands nieuws beheerst door de regeringsverklaring van de regering Gaston Eyskens 86 dagen na de verkiezingen.

Die dag was er verder een reportage van de jumping in Aken, een show met de Nederlandse zangeres Mieke Telkamp en de speelfilm Psycho. Van die dag is slechts één programma gedigitaliseerd het modemagazine kringloop van de mode .

De jaren 50 : Stefan Blommaert

Stefan Blommaert werd geboren op dinsdag 15 juli 1958. Hij is journalist bij de buitenlandredactie van VRT NWS. U kent hem vooral voor de berichtgeving uit Oost-Europa en China. 

Op zijn geboortedag werd het binnenlands nieuws beheerst door de Expo 58 , de vernieuwing van het spoorwegmaterieel maar evengoed door allerlei optochten en stoeten die door het land trokken. 

Die dag was er verder een gastprogramma van de socialistische gedachte en actie, een speelfilm “Jaloers als een tijger”. En een reportage over het Mexicaans paviljoen op de wereldtentoonstelling.

Trailer

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Archief

Meer over Archief

Welke schatten vind je in het VRT-archief?

65 jaar Vlaamse televisie

VRT-archief ontdekt onbekende 'Toots'

Unieke opname uit 1946 opgedoken

Nederlandstalig erfgoed bewaard dankzij VRT-archief

Tik Tak komt terug