donderdag 14 maart 2019
14 maart 2019

De Woorden van het Jaar 2018 bekend

'Boeie' is het Kinderwoord van het Jaar 2018. ‘Moordstrookje’ is Woord van het Jaar 2018.

Boeie: Kinderwoord van het jaar

'Boeie' is het Kinderwoord van het Jaar 2018 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. 

'Boeie' betekent zoveel als 'wat maakt dat uit?'. Het woord werd door de Ketnetter gekozen uit een shortlist van vijf woorden. De andere vier genomineerde woorden waren:

  • Chill: rustig, op het gemak
  • Dissen: iemand belachelijk maken
  • Cringe: raar, genant
  • Lit: geweldig

Het was de achtste keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren Ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Ruud Hendrickx, Taaladviseur VRT: “Het is opvallend dat hetzelfde woord zeven jaar later opnieuw verkozen wordt tot Kinderwoord van het Jaar, maar in een andere betekenis. Oorspronkelijk gaf je met een langgerekt ‘boeie’ aan dat je iets saai vond. Nu wijst het eerder op onverschilligheid. ‘Wat maakt het ook uit?’”

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.

Bron: Persbericht Ketnet

‘Moordstrookje’ is Woord van het Jaar 2018

In een nek-aan-nekrace heeft ‘moordstrookje’ een handvol meer stemmen behaald dan ‘mangomoment’.

Moordstrookje

De zomer was zonnig, droog en warm. Een uitstekende gelegenheid voor vele Vlamingen om de fiets uit de garage te halen. Jammer genoeg was het ook een bijzonder donkere zomer voor de fietsers. In de zomermaanden kwamen 35 fietsers om op de Vlaamse wegen, 10 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De groene fractieleider in het Vlaams Parlement, Björn Rzoska, zelf een fervent fietser, nam het fietsbeleid van de Vlaamse overheid op de korrel in het debat over de Septemberverklaring, en noemde onveilige fietspaden ‘moordstrookjes’. Tot groot ongenoegen van de Vlaamse regering, die erop wees dat ‘moord’ verwijst naar het opzettelijk doden van mensen. Later verontschuldigde Rzoska zich, omdat hij zijn kritiek misschien iets te scherp geformuleerd had.

Dankzij dit voorval maakte het grote publiek kennis met het ‘moordstrookje’. Het woord is al enige tijd gangbaar onder activisten om gevaarlijke, smalle fietsstroken vlak langs een weg aan te duiden. Ze dateren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, toen de auto alle plaats kreeg, en zijn nog niet overal weggewerkt. Officieel zijn het ‘aanliggende gelijkgrondse fietspaden’, maar sinds september kent elke krantlezende Vlaming ze als ‘moordstrookjes’.

Mangomoment

De verkiezing van het Woord van het Jaar in Vlaanderen was een nek-aan-nekrace tussen het vlijmscherpe ‘moordstrookje’ en het vriendelijke ‘mangomoment’.

Een mangomoment is een kleine geste of onverwachte attentie die van grote waarde is voor een patiënt. Het woord verwijst naar een fragment uit het VRT-programma ‘Via Annemie’, waarin een patiënte een moment van geluk beleeft aan de mango die de presentatrice, Annemie Struyf, voor haar meebrengt.

Uiteindelijk heeft ‘mangomoment’ 21,0 procent van de stemmen in Vlaanderen behaald en ‘moordstrookje’ 21,2 procent. Daarmee wordt ‘moordstrookje’ het Woord van het Jaar 2018 in Vlaanderen. De hele uitslag staat op woordvanhetjaar.vlaanderen.

In Nederland is ‘blokkeerfries’ afgetekend verkozen tot Woord van het Jaar. ‘Mangomoment’, dat intussen ook in Nederland bekend is, eindigde op de derde plaats, na ‘yogasnuiver’.

Bron: VRTtaal.net

Dit kan u misschien ook interesseren?

Meer over Taal

VRT viert de Week van het Nederlands

Wedstrijd De Schrijfwijzen: schrijftalent gezocht

Waarom is correct taalgebruik zo belangrijk voor VRT?

VRT blijft grootste promotor van Standaardnederlands

Jan Hautekiet: "Een taal heeft voelsprieten"

Column: Poëtische dagen …

Veellezer

2022... in woorden