dinsdag 29 december 2020
29 december 2020

‘Komaan Ben Crabbé, praat eens over je trauma’s!’

COLUMN - 29 december 2020 - Elke week behandelt de VRT-klantendienst een duizendtal vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

Ben Crabbé

De afgelopen 14 dagen werd er 2.513 keer contact opgenomen met onze dienst. Er bereikten ons onder meer klachten omdat het “een schande is dat F.C. De Kampioenen stopt na de Kerstspecial”, omdat het “niet respectvol is dat Vrede op Aarde een chalet vol mensen stouwt”, en omdat vrtnws.be kopte dat Martine Tanghe West-Vlaams zou spreken, terwijl dat niet zo was. “Dat is misleidend.” Maar volgens mij was het vooral ondankbaar, mocht Martine de hele avond in het dialect hebben gesproken. Ze had immers nét De Grote Prijs Jan Wauters gekregen voor haar uitmuntend taalgebruik. Er volgt een persoonlijk antwoord in het Algemeen Nederlands.

Enkele Canvas-kijkers vinden de programmabenaming Kutjaar ongepast. “Dit is vernederend voor vrouwen. Waarom moet aan ‘kut’ iets negatiefs verbonden worden, namelijk een slecht jaar?” In 2018 werd het woord ‘kut’ nochtans opgenomen in zowel Het groot Vlaams vloekboek als Het groot Nederlands vloekboek. Volgens Van Dale kan ‘kut’ gebruikt als ‘waardeloos’, ook in spontaan gevormde samenstellingen zoals ‘kutjaar’, ‘kutkrant’ of ‘kutantwoord’. De klagers krijgen evenwel een standaardantwoord.

Onze journalisten wordt het ganse palet aan politieke kleuren verweten. Er kwamen klachten omdat “de nieuwsredactie Frank Vandenbroucke adoreert” en omdat “de eerste minister op een wansmakelijke manier in de hoek werd geduwd door de presentator” in De Zevende Dag. Een kijker vindt dat het uitnodigen van Bart De Wever voor een uitzending van een uur wil zeggen dat de VRT “een duidelijke voorkeur heeft voor het Vlaams Nationalisme”. Iemand anders vindt het dan weer niet kunnen dat een toespraak van de Vlaamse minister-president niet werd aangekondigd in Het journaal. “Deze laconieke en zelfs arrogante houding van het VRT Journaal is een zoveelste slag in het gezicht van de Vlaamse belastingbetaler.” Alle meldingen worden weinig laconiek, noch arrogant bezorgd aan onze Nieuwsombudsman.

Een kijker - én zijn hond - hebben een klacht over de tunes tussen de nieuwsrubrieken van Het journaal. Die worden door het beest immers als “storend” ervaren. Ik vraag me af of dat over de hond van mijn buren gaat, want rond 19 uur begint dat beest namelijk altijd onophoudelijk te blaffen, en hij stopt pas bij de start van Iedereen beroemd. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat mijn kat dat op zijn beurt niet erg aangenaam vindt. Wordt onderzocht, klager krijgt een standaardantwoord.

En opnieuw blijven Ben Crabbé en zijn Blokken de gemoederen beroeren. Zo ontvingen we een klacht omdat de presentator telkens “een militaire toon gebruikt wanneer hij iets in het Duits zegt”. Volgens de klager is dit te vergelijken met een Duitse nazi-officier die voor zijn troepen staat. Een andere kijker vindt dat er “onvoldoende budget” wordt voorzien voor de kleding van Ben. “Hij ziet er steeds ouderwets en armetierig uit met zijn grijze kostuums en t-shirts.” En iemand vindt hem “te neerbuigend over Jon Bongiovi”. Dat laatste heb ik moeten opzoeken, maar blijkbaar is dat de volledige naam van de frontman van Bon Jovi. Iedereen krijgt een standaardantwoord.

Verder ook klachten omdat Ben steeds “de Limburg” zegt, omdat hij “lacht met West–Vlamingen” en omdat hij Nederlanders steeds belachelijk maakt. Volgens de klager is dit “het gevolg van een onverwerkt trauma van Ben”. Mocht dat zo zijn, lijkt het mij best dat Ben eens over zijn trauma’s praat om ze beter te verwerken. En daar wil ik gerust bij helpen. Je kan me altijd mailen op hallo@vrt.be.

Tot slot vindt een klager dat er te veel ‘klagers’ aan het woord worden gelaten. Meer meta zal het hier deze week niet worden.

Chloë van de Klantendienst

Dossier: klantendienst

Meer over klantendienst

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’

Chloë van de Klantendienst: ‘Zo klinkt het net of de beer van ‘De droomfabriek’ Maurice van de Kampioenen heeft aangerand’

Chloë van de Klantendienst: ‘Als roepen en tieren slecht zou zijn voor je hart, dan had de farmaceutische industrie Kamp Waes gesponsord’

Chloë van de Klantendienst: ‘Maak eens grappen over andere ‘proventies’, Bart’

Chloë van de Klantendienst: ‘We willen het weer zien. Niet je hond, 4x4 of kleinkinderen’

Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig hebben we geen andere klachten over dit vleselijk aspect ontvangen’