Woensdag 5 juni 2024 - VRT speelt een belangrijke rol in de diversiteit van het Vlaamse muzieklandschap. Ruim 22.000 verschillende nummers en 8.337 artiesten zouden zonder de VRT-radionetten niet gedraaid worden in Vlaanderen.
Al sinds 2015 analyseert de Studiedienst van VRT de diversiteit van het muziekaanbod op de Vlaamse, nationale radiozenders. Dat doet het aan de hand van data van Radiomonitor, een bedrijf dat een online tool heeft ontwikkeld om door middel van fingerprintingtechnologie de muziekoutput van alle zenders te registreren, zowel die van VRT als van de commerciële omroepen. Dit zijn de opvallendste vaststellingen voor 2023.
2 op 3 van alle nummers enkel op VRT
Op de zeven grootste Vlaamse radionetten (Radio 1, Radio2, Studio Brussel, MNM, Qmusic, Joe en Play Nostalgie) zijn er het afgelopen jaar 32.162 verschillende nummers gedraaid van 13.814 verschillende artiesten. Zonder de VRT-radionetten zouden 22.065 van die nummers niet gedraaid zijn op de Vlaamse radio, goed voor 69 procent van alle nummers. Ook 8.337 artiesten zouden zonder VRT niet te horen zijn op de zeven grootste radiozenders, ofwel 60 procent van het totaal.
Muziekdiversiteit moet behoren tot de kerntaken van een publieke omroep. VRT wil er zijn voor élke Vlaming. De samenleving is divers en dat moet zich vertalen in de content die we aanbieden. En dat betekent dus ook dat we moeten streven naar een divers muziekaanbod.
Algemeen muziekcoördinator Gerrit Kerremans
Geen Admiral Freebee, Compact Disk Dummies of Goose
De impact van VRT is dus groot voor de muziekdiversiteit op de Vlaamse radio, meer in het bijzonder ook voor de lokale muziek. Heel wat grote Belgische artiesten zouden zonder VRT-net niet aan bod komen. Zonder VRT waren er vorig jaar geen Admiral Freebee, Black Box Revelation, Compact Disk Dummies, Goose, Intergalactic Lovers of Whispering Sons op de radio.
De focus ligt hier dus op de zeven grootste netten, die samen het meeste impact hebben op de muzieksector. Klara wordt hier niet meegerekend, omdat het merk een unieke positie in het radiolandschap vertegenwoordigt. Maar ook als we er de drie voornaamste digitale zenders (Willy, De Tijdloze en TOPRadio) bijtellen, blijft de impact groot. Dan zijn de helft van alle verschillende nummers op de tien radionetten enkel bij VRT te horen. Het gaat dan onder meer om Melanie De Biasio, Zwangere Guy en Eva De Roovere.
“Ik vergelijk het graag met biodiversiteit”, zegt Kerremans. “Popmuziek is ooit ontstaan uit gospel en blues. Sindsdien is elke vernieuwing het gevolg van een andere kruisbestuiving tussen genres. Het zorgt voor rijkere genres, voor rijkere muziek. Alleen moet die rijkere muziek ook een publiek vinden. Via onze netten en digitale kanalen kunnen wij ervoor zorgen dat wel voldoende andere, ook Vlaamse content tot bij de Vlaamse luisteraar komt.”
Radio 1 zorgt voor een derde van uniek aanbod
Sinds de eerste meting in 2015 is de diversiteit van muziek op Radio 1 nog nooit zo groot geweest in vergelijking met de zes andere grootste netten. Zo werden het afgelopen jaar 10.472 nummers en 3.336 artiesten alleen door de radiozender gedraaid.
Kerremans: “Ondanks het feit dat Radio 1 een nieuwszender is, gebeurt er ook muzikaal iets fantastisch met deze grootste diversiteitsscore. Meer zelfs, we bewijzen hiermee dat het publiek die diversiteit ook smaakt. De CIM-luistercijfers tonen aan dat de muziekkeuze geen luisteraars wegjaagt.”
Pommelien en Camille plukken de vruchten
De Britse singer-songwriter Ed Sheeran was in 2023 de meest gedraaide artiest op de zeven grootste Vlaamse radionetten, maar ook bij VRT in het algemeen met 3.070 draaibeurten van verschillende nummers. Dua Lipa en Taylor Swift vervolledigen de top 3 op onze netten.
In de top 10 van meest gedraaide artiesten op de VRT-radiozenders zitten ook drie artiesten van eigen bodem: Pommelien Thijs op plaats 4 die 2.553 keer werd gedraaid, Camille op 6 die 2.535 keer werd gedraaid en Berre op plaats 7 die 2.258 keer werd gedraaid. “Die eerste twee zijn op hun beurt ontdekt dankzij de Ketnet-productie #LikeMe, wat de impact op het muzieklandschap alleen maar bevestigt,” besluit Kerremans.
Deze cijfers komen uit het Jaarverslag van VRT. Je kan het volledige Jaarverslag 2023 nu hier raadplegen.
Meer weten? Lees ook deze artikels
Deel dit artikel op sociale media