donderdag 18 juli 2024
18 juli 2024

Column cultuur: Allemaal theater

Donderdag 18 juli 2024 - Jérémy Doku de beste dribbelaar van het EK? Dat zal wel. De verkoop van zijn shirtje zal toch dik zijn tegengevallen, Kuifje-referentie of niet. Team-Tedesco wekte op hun kwakkelkampioenschap niet veel vaderlandsliefde op. 

Jammer, maar dit kleine landje kan de grote jongens nu eenmaal niet altijd bijbenen. Al koersten onze Flandriens deze zomer wel al wat spannende etappes bijéén. En fingers crossed voor Team Belgium op de Olympische Spelen straks! Maar wie sowieso landgenoten wil zien schitteren en dichter bij huis bovendien, gaat beter langs bij waar België echt wereldtop in is: onze festivals. Traditiegetrouw maakt VRT je tijdens de vakantiemaanden warm voor muziekpodia van Graspop tot Tomorrowland. Dit jaar doet VRT MAX een extra festivaluitstap en zet de spots op de bühnes van Theater aan Zee.  

Elk jaar brengt ‘TAZ’ in Oostende een enorm aanbod aan voorstellingen voor jong en oud, in het Kursaal maar evengoed in loodsen rond de haven of op het strand. De editie 2024 heeft als overkoepelend thema ‘Neem me mee, over golven en generaties’. Denk aan inherent psychotische families, aan ouder-kindrelaties, aan het intergenerationeel doorgeven van trauma of talent. Podiumhelden als Spinvis, Marijke Pinoy en circusartiest Danny Ronaldo maakten er voor TAZ beklijvende, heel verscheiden voorstellingen over. Via unieke reportages op VRT MAX kijk je mee achter de schermen van de repetities. Het zijn pareltjes geworden: we zien Erik de Jong in gesprek met zijn zoon Tibor, maar tegelijk ook met zijn overleden vader. De familie Ronaldo verblijft dan weer met drie woonwagens op ‘WonderWaai’, de TAZ- vrijplaats voor kinderen en hun families. Ze tonen hoe circus nog springlevend is. En de uitgebreide clan-Pinoy brengt vier generaties samen in ‘Foreverandevergem’. Gilles Coulier en Yves Degryse regisseren hen in de mate van het mogelijke.  

Die vooruitblik op Theater aan Zee is meteen een goede gelegenheid voor VRT MAX om heel wat mooie programma’s te bundelen rond onze grootste toneeltalenten zoals Arne Sierens, Ivo Van Hove, Miet Warlop of Alexander Vantournhout. Herontdek ook de documentaire over hoe FC Bergman ‘Het land Nod’ weet op te voeren tijdens het Festival d’Avignon 2016 – Marie Vinck steelt trouwens ook de show op de openingsvoorstelling van TAZ 2024. Wie zich deze zomer dus weggeregend of uitgezond weet, een avondje geen sport kijkt en toch wil genieten van Belgische topkwaliteit weet waarheen: www.vrtmax.be/theateraanzee

Jan Sulmont

Coördinator Cultuur, Literatuur en Taal

Meer over Cultuur

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker

70 amateurkunstenaars veroveren plek in Koninklijke Bibliotheek van België

Nationale Expo ontmaskert de Ensor in elk van ons

Het ABC van VRT met de M van ... Muziekdiversiteit: zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Warhaus of Zwangere Guy

“Radiospots zijn een verzameling van miniluisterspelen”

Koningin Elisabethwedstrijd Viool brengt opnieuw de grootste toptalenten naar Brussel