Cultuur
VRT viert de culturele diversiteit van Vlaanderen via al haar platformen en zoomt als bondgenoot van de cultuursector elke dag opnieuw in op boeken, beeldende en podiumkunsten en film. En dat is lang niet alles: ook architectuur, games, erfgoed, opera en andere disciplines komen aan bod.
Cultuur in het DNA van de publieke opdracht
Cultuur is één van de kernopdrachten van de publieke omroep, zoals beschreven in het mediadecreet en de Beheersovereenkomst. De huidige Beheersovereenkomst loopt van 2021 tot 2025.
VRT brengt volop cultuur, ook in primetime
Cultuur vind je op alle VRT-netten. Culture Club (Radio 1) of Pompidou (Klara) draaien helemaal rond cultuur, net als de reeksen Weg van het Meesterwerk of Eerste Hulp bij Klassiek. Denk ook aan Maestro Degand en Een nacht in het museum, waarin Thomas Vanderveken met bekende gasten inzoomt op een kunstwerk of de vele auteursdocumentaires op VRT CANVAS, in 2024 over Bart Moeyaert, Chantal Akerman of Jan Hoet bijvoorbeeld.
VRT maakt culturele evenementen bereikbaar voor iedereen, ook tijdens prime time, zodat niemand iets hoeft te missen. Het Journaal op Eén bevat jaarlijks minstens 365 cultuuritems. In 2019 waren dat er 610, en in 2023 steeg dit aantal naar 851. Elke dag hoor je items over cultuur in radioprogramma’s zoals De wereld vandaag en De ochtend (Radio 1) of Espresso (Klara). Ook televisieprogramma’s als Iedereen Beroemd en De zevende dag (VRT 1), Karrewiet (Ketnet) of De Afspraak zetten vaak kunstenaars en cultuurliefhebbers in de kijker.
Cultuurbeleving bevorderen
VRT houdt de vinger aan de pols van wat leeft in Vlaanderen en Brussel om iedereen te enthousiasmeren voor nieuwe culturele ervaringen. Onze radio-, televisie en online programma’s houden je graag op de hoogte van wat er leeft en wat je zelf kan gaan beleven. Programma's als Weekwatchers (Radio2) zenden geregeld uit vanop culturele hotspots, Ketnet zet zoektochten op in musea en zet de schouders onder de Kunstendag voor kinderen. Op VRT MAX volg je de grootste evenementen vanop de eerste rij, zoals de opening van het KMSKA of de festiviteiten tijdens het Ensorjaar.
Lokale en internationale programma’s
VRT investeert in lokale programma’s die de Vlaamse identiteit en diversiteit weerspiegelen, in verschillende genres, zoals fictie, documentaires en ontspanning.
VRT overlegt regelmatig met vertegenwoordigers van de Vlaamse cultuursector rond samenwerking. Daarnaast houden we ook een blik op het buitenland: VRT houdt je via journalistieke cultuuritems en programmabijdragen ook op de hoogte van wat internationaal leeft.