Taal
Het taalbeleid van de omroep staat in het Taalcharter, een leidraad voor alle VRT-medewerkers. Het beschrijft de rol van VRT als uitdrager van verzorgd, helder en efficiënt taalgebruik.
De taal van de omroep is in de regel het Standaardnederlands, soms is er ook ruimte voor andere taalvariëteiten. Het taalbeleid van de omroep staat in het Taalcharter, een leidraad voor alle VRT-medewerkers. Het beschrijft de rol van VRT als uitdrager van verzorgd, helder en efficiënt taalgebruik.
Het VRT-Taalcharter zegt dat VRT de norm voor de standaardtaal in Vlaanderen mee wil bepalen. De omroep heeft dus een stem in het taaldebat, maar is natuurlijk niet de enige normbepaler. VRT houdt bijvoorbeeld rekening met de adviezen van het Team Taaladvies van de Vlaamse overheid en Taaladvies.net van de Nederlandse Taalunie.
Van alle VRT-medewerkers wordt verwacht dat zij in hun publieke uitingen en contacten aantrekkelijk, helder en correct Standaardnederlands gebruiken. Het taalgebruik verschilt wel per medium, net, genre en programma en volgens de rol van de spreker. Op Klara wordt bijvoorbeeld anders gesproken dan op Ketnet en een journalist spreekt gewoonlijk anders dan een dj. Voor actualiteit en duiding gelden steeds de strengste taaleisen.
VRT werkt ook samen met externe experts (bijvoorbeeld als co-commentator) en programmamakers met een bijzondere competentie. Hun taalgebruik is een belangrijk kwaliteitscriterium, maar niet het enige: hun domeinexpertise gaat voor.
Fictie en humor zijn twee aparte categorieën. Daarin zijn, met uitzondering van Ketnet, alle variëteiten van het Nederlands toegestaan. Dan zijn ook varianten van het Nederlands zoals informele omgangstaal en dialect mogelijk.
Blog van de taalraadsvrouw
Tips voor correct Standaardnederlands vind je via volgende bronnen:
De Taaladviessite van de Vlaamse Overheid:
https://www.vlaanderen.be/team-taaladviesDe Taaladviessite van de Nederlandse Taalunie:
https://taaladvies.net/Inclusief taalgebruik en woordenschat rond diversiteit:
https://diversewoordenlijstvrt.wordpress.com/Het vroegere groene boekje met de correcte spelling en verbuigingen van woorden:
https://woordenlijst.org/Website van ‘Onze Taal’ met taalweetjes, maar ook taal- en spellingsadviezen:
https://onzetaal.nl/Het Algemeen Nederlandse Spraakkunst (ANS) is een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over de grammatica van het Standaardnederlands:
https://e-ans.ivdnt.org/De Schrijfassistent - webtool van De Standaard, het Instituut voor Levende Talen van KU Leuven en VRT:
https://schrijfassistent.be/splash.phpSchrijfassistent Nederlands voor anderstaligen:
https://nt2.schrijfassistent.beForvo Uitspraakgids:
https://nl.forvo.com/Buitenlandse aardrijkskundige namen in het Nederlands:
https://namen.taalunie.org/
VRT Taalcharter
Meer weten? Lees ook deze artikels
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.