maandag 23 september 2024
23 september 2024

'Waarom wachten': over de onvoorwaardelijke band tussen ouder en kind

Vanaf dinsdag 15 oktober om 21.20 uur op VRT Canvas en VRT MAX

Maandag 23 september 2024 - In Waarom wachten praat Karine Claassen ​ met bekende mensen over de onvoorwaardelijke band tussen ouder en kind.

© VRT

De band tussen een ouder en een kind is onvoorwaardelijk. In het beste geval - en gelukkig is dat de meerderheid - is er liefde. De sterkst mogelijke liefde die er is. Zó sterk dat ze vaak onuitgesproken is. We gaan er gemakshalve vanuit dat niet alles altijd benoemd hoeft te worden. Want we weten toch wel van elkaar dat we elkaar graag zien, zeker?

Karine Claassen vroeg zich af wat er zou gebeuren als we het wél zouden benoemen. Als we echt tegen elkaar zouden zeggen: ‘Ik zie je graag’, ‘Ik ben fier op jou’ of ‘Ik kijk naar jou op’. Want waarom zou je wachten om met je ouders of kinderen te praten over de dingen die er echt toe doen?

Daarom zocht ze zeven bekende mensen thuis op en stelde hen honderduit vragen over de band die zij hebben met een van hun ouders of kinderen. Vervolgens bezocht ze ook de ouder of het kind in kwestie, om ook te peilen naar hun kant van de relatie.

Een paar dagen later sprak Karine met het ouder-kind-duo af in een mooi natuurgebied om de twee samen een lange wandeling te laten maken. Omdat mensen altijd andere gesprekken voeren als ze wandelen. Gedurende die wandeling speelde Karine via een oortje fragmenten af uit de individuele gesprekken die ze vooraf met ouder en kind had gehad. Zo ontdekten ouder en kind wat ze over elkaar en over hun band te vertellen hadden. Vaak waren dat dingen die ze elkaar nooit eerder hadden gezegd of gevraagd.

Dat levert spannende momenten op. Gelukkig wordt er ook vaak gelachen, omdat de duo’s die Karine heeft geïnterviewd zonder uitzondering heel graag in elkaars gezelschap vertoeven. Uiteraard is het ook vaak bijzonder emotioneel.

En als kijker kun je niet anders dan nadenken over de relatie met je eigen ouders of kinderen en denken: misschien moeten we eens gaan wandelen…

De tweede reeks van Waarom wachten brengt gesprekken met entertainer Soe Nsuki en moeder Marieken, zanger, presentator en acteur Niels Destadsbader en moeder Cathérine, voetbalanaliste Imke Courtois en moeder Patricia, filmregisseur Fien Troch en vader Ludo, actrice Lauren Versnick en vader Geert, acteur Ben Segers en vader Jan en ​ neuroloog Steven Laureys en dochter Clara.

 

© VRT
© VRT

Een programma van Panenka voor VRT Canvas. ​