maandag 30 september 2024
30 september 2024

3, 2, 1, actie! De Warmste Week roept iedereen op om massaal in actie te komen voor 276 projecten tegen eenzaamheid ​

Maandag 30 september 2024 – Vanaf vandaag kan iedereen acties registreren voor De Warmste Week 2024. Dit jaar gaat het ingezamelde geld naar maar liefst 276 geselecteerde projecten rond het centrale thema 'eenzaamheid'. Vier VRT-gezichten zetten alvast hun warmste beentje voor: zowel Niels Destadsbader (VRT 1), Eva De Roo (Studio Brussel), Laura Govaerts (MNM) als Thomas De Smet (Ketnet) kondigen hun eerste acties aan. En met een hartverwarmende campagnespot toont De Warmste Week hoe we ook deze editie allemaal samen het verschil voor elkaar kunnen maken.

Eenzaamheid

De Warmste Week zal dit najaar maar liefst 276 projecten ondersteunen rond het centrale thema 'eenzaamheid'. Het gaat om projecten die mensen terug in hun kracht zetten, zodat ze zich begrepen, aanvaard, maar vooral (terug) verbonden voelen in onze samenleving.​ 

De volledige lijst met geselecteerde projecten is terug te vinden op de website van de Koning Boudewijnstichting en op dewarmsteweek.be. Het ingezamelde bedrag gaat rechtstreeks naar het DWW-fonds. Het fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt de projecten financieel in 2025.

"1 op 2 Vlamingen voelt zich soms eenzaam. Eenzaamheid is de stille epidemie van onze tijd, die de harten van velen raakt, ongeacht leeftijd of achtergrond. Het is een oproep tot meer verbondenheid en zorg voor elkaar. De Koning Boudewijnstichting zet zich samen met verenigingen en organisaties in om eenzaamheid tegen te gaan."

Brieuc Van Damme, CEO Koning Boudewijnstichting

Niet enkel de projecten zijn vandaag bekendgemaakt, ook acties kunnen vanaf nu geregistreerd worden op dewarmsteweek.be. De eerste vier acties komen alvast van VRT-gezichten Niels Destadsbader (VRT 1), Eva De Roo (Studio Brussel), Laura Govaerts (MNM) en Thomas De Smet (Ketnet).

VRT 1: Ik vraag het aan-special

Omdat muziek heel belangrijk is voor veel mensen wanneer ze zich eenzaam voelen, brengen VRT 1 en Niels Destadsbader in december een special van Ik vraag het aan. Niels richt zich tot Vlaanderen en Brussel met een warme oproep: "Kom in actie, bak wafels, verkoop armbandjes, laat je snor staan, loop trappen op en af… Wat jouw actie ook is: registreer ze op dewarmsteweek.be en laat ons daar zeker ook weten waarom je het thema eenzaamheid zo belangrijk vindt. Want dit jaar maken we voor De Warmste Week een special van Ik vraag het aan, en daarvoor ben ik nog op zoek naar mooie en warme verhalen en een daarbijhorende song. En misschien kan jij jouw verhaal wel komen vertellen bij ons in de studio!"

Ketnet: De Warmste Koekenbak

Ook Ketnet en de Ketnetters gaan dit jaar terug volop mee vlammen voor De Warmste Week. Dit jaar zet Thomas De Smet zijn schouders onder De Warmste Koekenbak. Zelf bakt hij weinig van koekjes bakken. Daarom roept hij de hulp in van de Ketnetters. Pannenkoeken, wafels, chocolate chip cookies: alles kan, alles mag! Registreer de koekenbak van jouw school, straat, gezin of jeugdvereniging via dewarmsteweek.be en vlam mee tegen eenzaamheid.

Studio Brussel: Het Spaarvarken van Eva

Het spaarvarken van Eva De Roo is leeg en alleen jij kan het vullen! Eva zamelt zoveel mogelijk geld in voor De Warmste Week en geeft haar spaarvarken mee op tocht door ons land. Een afterwork, een moshpit of de cafetaria van je lokale voetbalclub? Het spaarvarken van Eva komt graag met je mee. Vul het varken en vlam zo mee tegen eenzaamheid!

MNM: De Warmste Schoolbus

Graag een bezoek van De Warmste Schoolbus op school? Misschien rijdt MNM-dj Laura Govaerts samen met een aantal content creators je speelplaats op. Samen steken ze hun handen uit de mouwen bij de warme actie(s) en kijken ze hoe je school vlamt tegen eenzaamheid. Registreren kan via dewarmsteweek.be.

Portland maakt De Warmste Week-lied

Speciaal voor De Warmste Week maakte Jente Pironet van Portland een intieme cover van het nummer 'Don't stop believin'. Hij vertelt hoe hij zelf eenzaamheid ervaart en hoe belangrijk is om altijd te blijven geloven: "Eenzaamheid is iets aparts. Ook ik heb er wel wat last van, maar we zijn met heel veel. Dus laten we er vooral zijn voor elkaar, want dat is heel belangrijk om er samen iets tegen te doen. We moeten allemaal samen blijven geloven. Altijd, met z'n allen."

Met de warme steun van KBC 

Net als de vorige jaren engageert KBC zich als exclusieve hoofdpartner om De Warmste Week te ondersteunen en mee verder uit te bouwen. 

"Het thema van De Warmste Week raakt bij alle KBC'ers een gevoelige snaar: als ik hoor dat 1 op 2 Vlamingen zich soms eenzaam voelt: dat doet wat met me. KBC is een afspiegeling van de maatschappij, waar eenzaamheid ongetwijfeld ook voorkomt. Het is een somber idee dat je eenzaam bent door een gebrek aan een sociaal vangnet. Ons partnerschap met De Warmste Week is een goede manier om een verschil te maken en als één Team Blue komen we in actie met allerlei initiatieven."

Jurgen Vandervelde, directeur marketing en communicatie KBC

De Warmste Week vindt dit jaar plaats op 't Zand in Brugge van woensdag 18 tot en met dinsdag 24 december en is te volgen op VRT 1, Studio Brussel, MNM, Ketnet en VRT MAX. ​ ​ 

Alle informatie over De Warmste Week 2024 is te vinden op dewarmsteweek.be

Dossier: Zingeving

Meer over Zingeving

3, 2, 1, actie! De Warmste Week roept iedereen op om massaal in actie te komen voor 276 projecten tegen eenzaamheid ​

Mirakel n° 71 - Regisseur en MS-patiënt Nathalie Basteyns op zoek naar een mirakel

Mijn god - Phara de Aguirre op zoek naar religie en levensbeschouwing

Dagen zonder broer: Jeroen Meus maakt een driedelige docureeks over rouw en het leven

VRT staat stil bij verlies en rouw

Waarom zendt VRT erediensten uit ?

Wat doet VRT rond zingeving, levensbeschouwing en ethische vragen?

Een zalige paasvakantie bij de VRT