Darmen. Spijsvertering. Stoelgang. Het zijn misschien geen onderwerpen die we dagelijks bespreken, maar hun impact op ons lichaam en onze geest is enorm. In het nieuwe programma De grote boodschap duikt presentatrice Karine Claassen in de fascinerende kronkels van onze darmen, samen met Michaël Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), en dokter Magali Surmont, maag-darmspecialist aan het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel). Ze brengen deze essentiële maar vaak onbesproken thema’s op een toegankelijke, informatieve én relativerende manier tot bij de kijker.
Taboe doorbreken en gezondheid bevorderen
Elke week deelt De grote boodschap het verhaal van mensen met uiteenlopende klachten: van prikkelbare darmen tot glutenintolerantie en van chronische pijn tot ongemakken die het dagelijks leven bemoeilijken. Zo krijgt de kijker niet alleen inzicht in hoe veelzijdig onze darmgezondheid is, maar ook in hoe groot de impact kan zijn op iemands levenskwaliteit. Zoals dokter Magali Surmont aangeeft: "Maag- en darmklachten hebben een enorme impact, tot je emotioneel welzijn toe. Het is nog vaak taboe om over stoelgang te praten, maar net die schaamte staat soms in de weg van een goede oplossing." Haar doel? "Het taboe doorbreken en mensen handvatten geven om maag- en darmproblemen te voorkomen."
Darmgezondheid is een onderwerp dat niet enkel voor mensen met klachten relevant is, benadrukt Michaël Sels. "Iedereen eet, iedereen verteert, dus iedereen kan hier iets uit leren," zegt hij. Michaël, zelf diëtist en gedreven door zijn passie voor lekker en gezond eten, laat zien hoe eenvoudig je je darmen een boost kunt geven door aanpassingen in je eetpatroon. "Als we zien hoe weinig mensen weten wat gezond is voor je darmen, ben ik blij dat we dit in De grote boodschap kunnen meegeven. Wat je eet, heeft effect op je darmgezondheid en je hele gezondheid, en daar heb je zelf ontzettend veel in de hand."
Praktische tips voor een betere levenskwaliteit
Naast advies en informatie biedt De grote boodschap ook praktische tips voor thuis. Karine Claassen en haar team van experten geven haalbare suggesties voor maaltijden en dagelijkse gewoontes om de spijsvertering en darmgezondheid te ondersteunen. Want, zoals Michaël zegt, de oplossing hoeft niet altijd in de apotheek te liggen: vaak kun je met aanpassingen in je eigen keuken al een wereld van verschil maken.
Met dit programma wil VRT niet alleen taboes doorbreken, maar ook het belang van preventie en zelfzorg in de verf zetten. Zoals dokter Magali benadrukt: "Door open over onze darmen te praten, vergroten we ons begrip en nemen we stappen naar een betere levenskwaliteit." De grote boodschap wil kijkers motiveren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid, zodat ze vol energie, zonder hinderlijke klachten, kunnen genieten van het leven.
Vanaf 13 november kan je elke woensdag om 20.40 uur op VRT 1 en vanaf 06.00 uur op VRT MAX deze inspirerende reis door de wereld van de darmgezondheid volgen. Laat de taboes over darmgezondheid eindelijk achter je en ontdek hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je gezondheid – want uiteindelijk heeft iedereen er baat bij dat de boodschap groot en duidelijk is.
Lees ook deze artikels
Deel dit artikel op sociale media