Ga naar de hoofdinhoud
Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Welke aandacht besteedt VRT aan klassieke muziek?

27 mei 2020 - VRT wil de culturele diversiteit die Vlaanderen rijk is zoveel mogelijk laten zien, horen en beleven via haar verschillende platformen. Aandacht voor klassieke muziek maakt daar een belangrijk deel van uit.

Cultuur is in alle maten en vormen aanwezig op  VRT. Programma’s, initiatieven of evenementen, op televisie, radio of digitaal: cultuur in al haar diversiteit zit verweven in het DNA van de openbare omroep. Muziek maakt een onmisbaar deel uit van dat culturele aanbod.

Het muzikale landschap in Vlaanderen is bijzonder divers, en die rijke verscheidenheid wil VRT zoveel mogelijk laten horen. Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel en Klara brengen elk vanuit hun eigen identiteit een divers muziekaanbod. Zo vullen ze elkaar goed aan en slagen ze erin het brede muziekspectrum te beslaan. Zo is Klara de radiozender bij uitstek voor de liefhebber van klassieke muziek.

Klassieke muziek op radio via Klara

In de hectische wereld van vandaag hebben luisteraars meer dan ooit nood aan sereniteit. Binnen het radiolandschap komen zij tot rust bij Klara, de zender bij uitstek voor de liefhebbers van klassieke muziek.

Klara wil een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met en genieten van het klassieke repertoire. Ook jazz, wereldmuziek, filmmuziek en experimentele muziek krijgen ruim aandacht. De radiozender kiest in verschillende programma’s voor muziek die rust en schoonheid uitdrukt, met aandacht voor diverse componisten, muzikale stromingen en uitvoerders. Zo is een vijfde van het aanbod van Vlaamse makelij (Vlaamse uitvoerders).

Klara biedt heel wat programma’s aan waarin klassieke muziek centraal staat. Zo is er Maestro, Klassiek Leeft en Music Matters. Tijdens Klara Live geniet het publiek van eigen captaties van binnenlandse concerten of van een selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Klassieke muziek is het enige genre met een eigen kanaal op VRT. Hoewel Klara natuurlijk ook veel aandacht besteedt aan jazz, wereldmuziek en heel veel nieuwe muziek, is het ongelofelijk dat er aan een bepaald muziekgenre een heel radionet kan worden opgehangen. Klara wordt vaak als niche bekeken, maar ons publiek bewijst dat de interesse er is.

Chantal Pattyn, nethoofd Klara

Digitaal

Klara investeerde de afgelopen jaren in een uitgebreid digitaal aanbod. Ten eerste promoot Klara het luisteren via de Klara-app, die ondertussen al meer dan 100.000 keer werd gedownload. Zo is het merk altijd en overal beschikbaar, en kan je naar klassiek luisteren waar en wanneer je wilt. In die optiek werd ook Klara Continuo uitgerold, een ononderbroken stroom van klassieke muziek. Met de Klarafy-app kan de luisteraar een eigen playlist aanleggen met klassieke muziek, gebaseerd op zijn persoonlijke muzieksmaak.

Het merk is daarnaast aanwezig op sociale media om zijn radioaanbod, evenementen en acties in de kijker te zetten en te versterken. Klara beschikt over een rijk podcastaanbod, waaronder bijvoorbeeld De Bourgondiërs, Beethoven en Kant, en klaar!. Op het YouTube-kanaal Iedereen Klassiek legt Sander De Keere de wereld van klassiek uit. Zo kom je er bijvoorbeeld te weten waarom klassieke muziek vaak gebruikt wordt in cartoons of wat de Mattheuspassie van Bach te maken heeft met Charlie Chaplin. Ook beschikbaar op VRT MAX

 

Op de website van Klara wordt meer aandacht besteed aan klassieke muziek en diverse culturele initiatieven. Zo vind je er meer over opmerkelijke concerten, poëzie en boekentips, cd’s van ensembles of muzikanten, tentoonstellingen en expo’s die de moeite waard zijn…

Evenementen

Klara wil een katalysator zijn voor cultuurbeleving in Vlaanderen. Grootschalige, uitnodigende evenementen en acties zetten het klassieke genre op een verbredende en toegankelijke manier in de kijker. Zo is er jaarlijks:

  • Klara in deSingel in Antwerpen
  • Klarafestival
  • Iedereen Klassiek in Brugge
  • De Klara’s (Klara’s eigenste muziekprijzen voor wie zich heeft laten opmerken in de wereld van klassieke muziek)

Klara werkt daarvoor samen met een hele reeks culturele partners en instellingen zoals Bozar, Concertgebouw Brugge en deSingel. Dankzij de verschillende acties, evenementen en samenwerkingen houdt Klara de vinger aan de pols en blijft het sterk verankerd in het Vlaamse culturele landschap.

Klassieke muziek op VRT-televisie

Klassieke muziek krijgt bij VRT niet alleen een plaats op de radio, maar ook op televisie. Zo besteedt Canvas jaarlijks veel aandacht aan de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd, met rechtstreekse uitzendingen van de halve finales en de finalesessies. Aansluitend daarbij is er DeZes, een initiatief waarin zes studenten met een passie voor klassieke muziek de Koningin Elisabethwedstrijd van dichtbij volgen en er verslag over uitbrengen op radio, televisie en sociale media. Canvas zendt ook de laureatenconcerten van de wedstrijd uit en andere concerten, zoals het Preludiumconcert voor de Nationale Feestdag. Daarnaast worden geregeld muziekdocumentaires en concertfilms geprogrammeerd over bekende en minder bekende componisten en uitvoerders. Die zijn ook te zien op canvas.be.

Ook Eén programmeert af en toe klassieke muziekconcerten, zoals de Paleisconcerten, de Night of the Proms en het Nieuwjaarsconcert vanuit Wenen.

 

De zes van 2018 - jongerenproject van de Koningin Elisabethwedstrijd

Dit kan u misschien ook interesseren?

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.