Ga naar de hoofdinhoud
Integriteit

Integriteit

VRT heeft een voorbeeldrol en wil een referentiepunt zijn voor de mediagebruiker. Ze streeft in haar aanbod de hoogste kwaliteit na en hanteert de hoogste ethische en redactionele standaarden. Voor VRT zijn betrouwbaarheid, onpartijdigheid, geloofwaardigheid, diversiteit en integriteit prioritair.

Integriteit 

Integriteit gaat over een manier van denken en handelen die zuiver op de graat is. Het houdt in dat je correct omgaat met de mensen en de middelen in je organisatie, en dat je je houdt aan de deontologische regels voor het maken van aanbod. Het VRT-beleid steunt daarom op drie pijlers: sociale integriteit, zakelijke integriteit en programma-ethiek. 

Al wie voor VRT werkt, ook externe leveranciers en dienstverleners, moet zich houden aan het integriteitscharter en de integriteitscode. Die documenten bevatten de gedragscode op sociaal en zakelijk vlak. 

Sociale integriteit 

Sociale integriteit gaat over de manier waarop we met elkaar omgaan. VRT wil dat iedereen respectvol en zorgzaam met anderen omgaat. Pesten, discriminatie, manipulatie, geweld en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag worden niet geduld. VRT onderschrijft het actieplan tegen grensoverschrijdend gedrag in de mediasector. 

VRT heeft het sociaal charter voor de audiovisuele sector ondertekend. Het charter bevat principes (onder andere over werkomstandigheden en de verhouding werk-privé) waaraan de ondertekenaars zich moeten houden. Ook in haar relaties met leveranciers verwijst de VRT naar het sociaal charter. VRT neemt ook deel aan de werkgroepen die in het kader van het sociaal charter zijn opgericht. 

Zakelijke integriteit 

Zakelijke integriteit gaat over de manier waarop we onze opdracht uitvoeren: verantwoordelijk, professioneel, duurzaam, onafhankelijk en onpartijdig. Aandachtspunten zijn, onder meer, belangenconflicten, het beheer van middelen en budgetten, cumuls en nevenactiviteiten, geschenken en het gebruik van de sociale media. 

Programma-ethiek 

VRT-aanbod moet aan de hoogste ethische en redactionele standaarden voldoen. Nieuwsaanbod moet worden gemaakt en gebracht volgens de regels van de deontologische code en het redactiestatuut. Voor ander aanbod geldt het programmacharter.  

De deontologische code en het redactiestatuut bevatten de regels waaraan het aanbod moet voldoen dat gemaakt wordt onder de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie. De code is volledig in lijn met de Code van de Raad voor de Journalistiek. Ze is gebaseerd op de waarden nauwkeurigheid, onpartijdigheid en goede trouw. Het redactiestatuut garandeert ook de onafhankelijkheid van de nieuwsdienst. 

Het programmacharter bevat de deontologische richtlijnen voor al wie meewerkt aan of meebeslist over de productie, publicatie, aankoop, of uitzending van het VRT-aanbod buiten de nieuwsdienst. Daarnaast garandeert het ook de rechten en de redactionele vrijheid van de medewerkers. 

Op de naleving van de programma-ethische richtlijnen wordt toegezien door de deontologische adviesraad van de nieuwsdienst en de programmacharterraad. 

Contact 

Grensoverschrijdend gedrag kan gemeld worden bij de Adviseur Psychosociaal Welzijn (0475/75 02 77) en de Preventieadviseur Psychosociale Aspecten (0476/90.10.44).

Bij de nieuwsombudsman (nieuwsombudsman@vrt.be of dit formulier) kun je terecht met vragen, opmerkingen of klachten over het aanbod van de nieuwsdienst. Voor andere programma’s kun je contact opnemen met de klantendienst

VRT heeft ook een klokkenluidersregeling

Blijf als eerste op de hoogte van alles over VRT

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.