Personen in opspraak
Wanneer iemand in opspraak komt, bepaalt VRT ad hoc hoe ze omgaat met aanbod waarin die persoon te horen of te zien is. Daarbij spelen meerdere overwegingen een rol.
Algemeen
VRT gaat bedachtzaam om met aanbod waarin personen voorkomen die in opspraak zijn gekomen of veroordeeld zijn wegens strafbare feiten. We maken een afweging tussen de belangen van de betrokken partijen: het slachtoffer, de dader, het publiek, de maatschappij en VRT zelf.
VRT wist nooit aanbod uit haar archief, maar we kunnen wel beslissen tot een publicatiestop. Aanbod met de berokken persoon wordt dan niet meer uitgezonden of gepubliceerd op onze platformen.
Factoren ter overweging
De beslissing om iemand uit het aanbod te weren, wordt altijd ad hoc genomen. Er wordt rekening gehouden met de ernst van de feiten, het moment en de plaats waren de feiten hebben plaatsgevonden, de tijdgeest, de inhoud en de toon van de productie, het aandeel van de persoon in de productie, de culturele waarde van de productie en het feit of de betrokkene veroordeeld is of schuld heeft bekend. Ook de sereniteit van het publieke debat en de positie van VRT worden in overweging genomen.
Als de feiten vaststaan en zeer ernstig en strafbaar zijn, zoals zedenfeiten, stalking en geweld, stelt VRT een publicatiestop in vanaf het moment dat iemand in opspraak komt. Anders wachten we in de regel op een veroordeling, bewijs of erkenning van de feiten. Daders van kindermisbruik en zedenfeiten worden zonder meer geweerd op Ketnet, om jonge kijkers en slachtoffers te beschermen.
Als de persoon in opspraak hoofdvertolker, dragende presentator of VRT-ambassadeur is, is een publicatiestop eerder aangewezen dan wanneer die persoon occasioneel deelneemt aan een productie, een kleine bijrol heeft, eenmalig panellid is of geen VRT-stempel draagt.
Over het instellen van een publicatiestop moet worden overlegd met de adviseur programma-ethiek. De uiteindelijke beslissing wordt genomen door het netmanagement.
Gedragslijn sportprogramma’s
Iemand die gestraft is door een officiële instantie, zoals een disciplinaire commissie, een sportfederatie of een ander rechtsorgaan, wordt niet ingezet als cocommentator in sportprogramma’s vanaf het moment dat de straf is opgelegd en zolang de straf duurt.
Als het gaat om een straf met uitstel of een combinatie van een effectieve straf en een straf met uitstel, dan beslissen de directeur informatie en de hoofdredacteur Sporza of het nog gepast is om de persoon in kwestie in te zetten gedurende de periode dat de straf met uitstel geldt.
Personen die gestraft zijn voor zaken die met sport te maken hebben, mogen tijdens de duur van hun straf wel te gast zijn in een sportprogramma, mits ze worden ondervraagd over datgene waarvoor ze in opspraak zijn gekomen. Ze mogen niet een van de hoofdgasten van het programma zijn en in geen geval mag de indruk worden gewekt dat ze een vaste medewerker of cocommentator zijn.
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.