vrijdag 15 maart 2019
15 maart 2019

Canvas en KVS huldigen Chris Lomme

Canvas en KVS huldigen Chris Lomme bij haar 80ste verjaardag met de documentaire Chris Lomme, een reverence op donderdag 6 december

Woensdag 28 november 2018 — “Oud worden is de enige manier om lang te leven.” Het is een grapje dat Chris Lomme graag maakt, maar het zijn ook woorden waar ze naar leeft. Op woensdag 5 december wordt de legendarische Vlaamse actrice 80.

Naar aanleiding daarvan maakt ze samen met KVS-directeur Michael De Cock de theatervoorstelling Reverence. Lisbeth Gruwez staat in voor de choreografie. De voorstelling komt in februari 2019 in de zalen. .

Tussen de repetities door filmde Canvas een eerlijk en intiem portret van de actrice. Want ouder worden heeft ook rauwe kantjes. Gesprekken over eenzaamheid, rouw en verval worden verweven met herinneringen aan gelukkige momenten, haar hardnekkige koppigheid om door te gaan en haar liefde voor het spelen. Nooit eerder gaf Chris Lomme zo’n diepe inkijk in haar leef- en denkwereld. Ze spreekt openhartig over de eerste periode na het overlijden van haar echtgenoot Nand Buyl, denkt na over het gemis aan kinderen en vecht tegen de gedachte dat ze minder tijd voor zich heeft dan achter haar ligt.

De documentaire Chris Lomme, een reverence wordt in première getoond in de KVS op dinsdag 4 december, één dag voor haar verjaardag. Canvas zendt de documentaire uit op donderdag 6 december om 21.20 uur.

Rijke carrière

Chris Lomme draagt meer dan zestig jaar film, TV- en vooral theatergeschiedenis in zich. Na haar studies aan het conservatorium werd ze deel van het collectieve Vlaamse geheugen als Marieke in de legendarische televisiereeks Schipper naast Mathilde. Als vaste actrice aan de Brusselse KVS speelde ze rollen in klassiekers als Macbeth en De Kersentuin. Daarnaast acteerde ze freelance bij onder meer de Blauwe Maandag Compagnie, De Tijd, NTGent en ’t Arsenaal.

Boeiend leven

Niet alleen de personages die ze vertolkt, maar ook haar eigen levensverhaal is fascinerend: haar ontvoogding op een katholieke kostschool, haar verhuis van West-Vlaanderen naar Brussel op piepjonge leeftijd, en natuurlijk haar passionele liefdesrelatie met de veel oudere Nand Buyl, die in 2009 overleed.

Terugblik

Zowel Chris als Nand hebben een stevige band met de Brusselse KVS, waar Nand twintig jaar artistiek directeur was. Chris zelf was meer dan 30 jaar als vaste actrice verbonden aan het huis. Goede vriend en huidige KVS-directeur Michael De Cock droomde er dan ook van om samen met Chris een voorstelling te maken. Over afscheid nemen, verlies, ouder worden en hoe ze daarmee omgaat. Een persoonlijke, moedige zoektocht.

Reverence

Chris Lomme, een reverence is een intiem portret waarin Chris terugkijkt naar haar eigen leven en haar eigen archief, repeteert voor de voorstelling met Michael de Cock en choreografe Lisbeth Gruwez en mijmert over universele thema’s. Hoe draagt ze de jaren? Hoe kijkt ze terug op het verleden? Wat betekent schoonheid voor haar, en hoe is haar blik op die schoonheid veranderd? Hoe kijkt ze naar de dood? Waarvan moest ze al afscheid nemen? Wat wil ze zich nog lang herinneren en wat zo snel mogelijk vergeten? Wat wil ze niet vergeten, maar glipt toch weg? Wat zegt ze als tachtiger over liefde, over seks, over eenzaamheid? Moest ze het allemaal opnieuw kunnen doen, zou ze dan andere keuzes maken? Aan de hand van al die vragen maakt Chris met woorden, dans en (archief)beelden een reverence naar haar publiek en haar leven.

Chris Lomme, een reverence is een coproductie van Canvas en KVS.

Dit kan u misschien ook interesseren?

Dossier: Cultuur

Meer over Cultuur

Arnout Hauben gidst je dwars door Vlaanderen met nieuwe VRT PodWalks-app

Supporter mee met VRT voor Mustii op het Eurovisiesongfestival

Column - Klara: ook twintigers en dertigers toegelaten!

De nachtshift: hoe team eindregie jouw perfecte tv-avond in goede banen leidt

30 jaar zonder Kurt Cobain: Studio Brussel bouwt iconische decor MTV Unplugged na tot in de kleinste details

Zonder VRT geen Compact Disk Dummies, Melanie de Biasio, Warhaus of Zwangere Guy

Dankzij VRT mis je geen seconde van de Ronde

Wordt een VRT-podcast verkozen tot de beste podcast ooit?