Ga naar de hoofdinhoud
Het ABC van VRT met de S van sport: Hoe VRT van het vrouwenwielrennen een groeiverhaal maakt

Het ABC van VRT met de S van sport: Hoe VRT van het vrouwenwielrennen een groeiverhaal maakt

“2025 wordt het beste wielerjaar ooit.” Linde Merckpoel en Marijn de Vries twijfelen er in hun nieuwe podcast VLAMMEN niet over. “De beste rensters zitten verdeeld over meerdere ploegen en strijden met elkaar.” Dat doen ze professioneler dan ooit. Met dank aan VRT. Want elke geïnterviewde is het eens: “VRT is één van de belangrijkste katalysatoren van de groei van het vrouwenwielrennen.” Waarom ze dat zeggen? 

In het ABC van VRT kom je alles te weten over jouw publieke omroep. We willen informeren, inspireren en verbinden, door te tonen wat we doen. Want VRT is jouw omroep, de omroep van alle Vlamingen! 

De groei van het vrouwenwielrennen is spectaculair. Ze bevat versnellingen, mooie strijdmomenten en knappe winnaars. Net zoals de De Ronde van Vlaanderen. Wat vinden een wielrenster, gewezen wielrenster en ploegleider, sport marketeer en sponsor van de rol die VRT speelt in de groei van het vrouwenwielrennen? Fiets mee over de belangrijkste heuvels van onze Ronde van Vlaanderen. 

Oudenaarde - Ooit stonden er geen vrouwen aan de start 

Nu zondag in Oudenaarde starten vrouwelijke toppers als Lotte Kopecky, Lorena Wiebes, Elisa Balsamo en Charlotte Kool voor hun heroïsche Ronde over de Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg. Professioneel georganiseerd, met grote sponsornamen op de truitjes en steeds betere kijkcijfers. Het lijkt alsof het nooit anders is geweest. Maar ooit kraaide er geen haan naar de start van een vrouwenwielerwedstrijd. 

"Toen ik zelf nog renster was, tot 2016, kwam vrouwenwielrennen amper op tv”, getuigt Lieselot Decroix, vandaag head of performance bij FDJ-Suez. “Je moest echt een diehard zijn om via een Facebook-livestream iets te volgen. Vanaf het moment dat VRT structureel begon uit te zenden, is alles veranderd. De kijkcijfers stegen jaar na jaar. Mensen moeten gewoon de kans krijgen om te kijken. Dan doen ze dat ook.” 

Marko Heijl, sports marketing & corporate communications bij Soudal, ziet het vrouwenwielrennen al tien jaar groeien. “De kentering is er gekomen toen VRT z’n verantwoordelijkheid nam. De publieke omroep heeft de vicieuze cirkel doorbroken, want: geen media betekende, geen sponsoren, geen budget, geen sport. Door te zeggen: ‘we zenden het gewoon uit’, zijn ze één van de belangrijkste katalysatoren geworden van de groei van het vrouwenwielrennen.” 

Onze Belgische Lotte Kopecky won in 2023 de Ronde van Vlaanderen.

Koppenberg - VRT geeft boost aan vrouwenwielrennen 

Zo kort en stijl als de Koppenberg. Zo snel boost het engagement van VRT het vrouwenwielrennen. Daarover zijn alle stemmen die we interviewen het eens. 

"De aandacht van VRT maakt zelfs dat ik herkend word, en ik niet alleen”, zegt Marthe Truyen, wielrenster bij Fenix-Deceuninck. “Toen ik in 2019 begon, telde België misschien vier echte profs. Nu zijn we met het viervoud. En dat komt voor een groot stuk door de media-aandacht. Als koers op tv komt, herkennen mensen namen en volgen ze verhalen. Daardoor groeit de sport en kunnen meer meisjes zoals ik er een carrière van maken. Zonder die zichtbaarheid zou ik als industrieel ingenieur aan het werk zijn.” 

Lieselot Decroix vult aan: "Ik heb de evolutie meegemaakt van aan de zijlijn. Als co-commentator en nu als ploegleider zie ik hoe het vrouwenpeloton professioneel is geworden. En VRT, met zijn professionele verslaggevers als Ruben Van Gucht en Ine Beyen, heeft daar een rol in gespeeld. Door hun aandacht is er meer respect gekomen, meer ruimte om de verhalen te brengen."

Linde en haar camera leggen in Frankrijk sportgeschiedenis vast. Tijdens de Tour de France Femmes volgt ze de koers en Vive le vélo achter de schermen.

Taaienberg - Sponsors winnen mee 

Zoals Tom Boonen zijn versnelling het allerliefst deed op de Taaienberg, zo versnelde de professionalisering de afgelopen jaren. Sponsor Protime maakte ze mee. "We zijn ingestapt toen het vrouwenwielrennen op een kantelpunt stond vanuit onze focus op gelijke kansen”, zegt Gille Sebrechts, CEO van Protime. “Lotte Kopecky had een topjaar achter de rug, het team won alles wat er te winnen viel – maar tegelijk was het nog pril genoeg om écht mee het verschil te maken. Voor ons is dit een investering, waarin media-aandacht zeer waardevol is voor ons als sponsor.” 

Ook Marko Heijl is zeer tevreden met de volwaardige plek voor het vrouwenwielrennen op de kalender. “Dat was tien jaar geleden ondenkbaar. Wat het vrouwenwielrennen zo sterk maakt, is het spektakel. De verhalen zijn herkenbaar, de koers is vaak onvoorspelbaar en het ziet er op tv gewoon goed uit. Soms zelfs beter dan bij de mannen. Dat is ook waarom ik als sports marketeer geloof dat je nú moet instappen. Want het is zoals met aandelen: als je instapt als het laag staat, kan je nog meegroeien.” 

“In 2022 vond een van de belangrijkste momenten ooit plaats in het vrouwenwielrennen”, zegt Ruben Van Gucht, sportcommentator op Sporza. “ASO organiseerde, in vol ornaat, een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De wedstrijd zag eruit zoals die bij de mannen, werd in beeld gebracht zoals bij de mannen, reikte de truien uit zoals we die kennen bij de mannen. De volgende stap was ook een docureeks maken achter de schermen en dat is bij deze gebeurd.” 

Video

Oude Kwaremont - De koers brengt trots, verbondenheid en werkgeluk 

Zoals de Oude Kwaremont steeds bepalender is geworden in de Ronde van Vlaanderen, zo stijgt ook de impact van het vrouwenwielrennen op elke betrokkene. Gille Sebrechts: “De return is er zeker. Extern meten we een stijging in naamsbekendheid, onder meer via studies. Maar de grootste impact voel ik intern. Collega’s zetten de tv op kantoor op om te supporteren. Lotte Kopecky in gele trui met 'Protime' erop in Parijs zien, dat doet iets met onze mensen en mij. We voelen trots, verbondenheid en werkgeluk. Dat zijn dingen die je niet kan forceren." 

Lotte Kopecky (BEL), Marianne Vos (NED) en Blanka Vas (HUN) in actie tijdens de wegrit voor vrouwen op dag 9 van de Olympische Spelen in Parijs 2024, op 4 augustus. © Vincent Kalut / Photonews

Paterberg - VRT bouwt mee aan het groeiverhaal 

Het vrouwenwielrennen is nog geen beschermd monument zoals de kasseien op de Paterberg. Maar de toekomst lijkt rooskleurig. “Het is zoals met aandelen”, vergelijkt Marko Heijl. “Wie instapt als ze laag staan, kan nog meegroeien. Vrouwenwielrennen is een groeiverhaal. En VRT is mee aan het bouwen."  

Dat beseffen ook sponsors… die hun aandelen houden. Gille Sebrechts: "Protime engageerde zich tot minstens 2028. We geloven in de maturiteitssprong die deze sport nog gaat maken. We bouwen niet alleen mee aan een ploeg, maar aan een community. En ja, VRT speelt daarin een sleutelrol. Hun blijvende aandacht, ook voor koersen zonder mannelijke tegenhanger, zorgt ervoor dat vrouwenwielrennen zich als volwaardige sport kan blijven ontwikkelen." 

Lieselot Decroix ziet nog mooie toekomstmogelijkheden: "We tonen wielrennen nog vaak op een traditionele manier. Willen we ook jongere generaties bereiken, dan moeten we durven vernieuwen. Behind-the-scenes, formats op social media, meer storytelling vanuit de teams zelf. VRT zet al stappen, zeker via Sporza op Instagram, én ik zie nog veel potentieel." 

Oudenaarde - Heel Vlaanderen kijkt en supportert 

Zondag mag de Ronde dan eindigen in Oudenaarde, onze vrouwen blijven gelukkig fietsen. En wij supporteren en ondersteunen hen met ons hele wielerhart.  

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.