Ga naar de hoofdinhoud
Thuis-scenariste en synopsiste Ilke Brassine: “Elke synopist schrijft wekelijks een hele week aan afleveringen uit”

Thuis-scenariste en synopsiste Ilke Brassine: “Elke synopist schrijft wekelijks een hele week aan afleveringen uit”

Met zeventien scènes per aflevering weet synopsiste Ilke Brassine elke dag wat te doen. Samen met drie andere scenaristen schrijft ze ondertussen al acht jaar scènes uit voor Thuis. En dat met veel plezier en enthousiasme. Op basis van een concrete voorbereiding voor elke aflevering gaat Ilke samen met haar collega’s aan de slag. Benieuwd hoe ze in team aan een hele week Thuis schrijven? 

TW: dit artikel bevat een vermelding van zelfverwondend gedrag (zonder beelden).

Waar halen de makers van Vlaanderens populairste dagelijkse fictiereeks hun inspiratie? Hoe komen de verhaallijnen tot stand? En blijft de reeks tegelijkertijd tijdloos én actueel? 

Van brainstorm tot aflevering  

“Elke maandag en donderdag doen we een brainstorm. We zijn dan met een stuk of twaalf: synopsysten, researchers, editors, dialogisten, head writers … Tijdens het brainstormen bouwen we verder op wat eerder gebeurde in de serie. Welke verhaallijn verrijken we? Welke richting laten we een bepaald personage uitgaan?”, vertelt Ilke.  

Maar een brainstorm gaat verder dan welke mogelijke verhaallijnen er op tafel liggen. Ook actuele onderwerpen en verhalen uit hun eigen leefwerelden worden aangehaald ter inspiratie voor toekomstige scenario’s. Het team houdt zo de vinger aan de pols met wat er leeft in de maatschappij.  

Video

Na zo’n inspirerende brainstorm slaan de storywriter en head writer de hand aan de ploeg. Ze creëren een volledige voorbereiding van alle afleveringen per week. Hierin staat wat er elke dag gebeurt, wat de personages meemaken en wat de cliffhangers zijn van elke aflevering. Daarna komt het script bij de scenaristen of synopsisten terecht. Zij bijten zich vast in de materie en schrijven telkens een volledige week aan scènes uit. 

Video

Het volledige team van synopsisten, editors, head writers en meer, werkt continu nauw samen om tot een sterk eindresultaat te komen. Ilke: “Een scenario wordt door heel veel mensen gezien. Het is echt een soort teamwerk. Het begint allemaal met een brainstorm en het eindigt met een finaal scenario.”  

Wist je dat het team van Thuis zo’n 6 maanden voorloopt op een effectieve uitzending? Elke week gaat een van de vier synopsisten aan de slag met een nieuwe afleveringsweek. Zo zitten ze in een soort roulement waarin elke synopsist elke week maar liefst 85 scènes uitschrijft. Er wordt dus non-stop geschreven aan jouw favoriete serie.  

Automutulatie of abortus bespreekbaar maken 

Automutilatie, abortus of alcoholisme? Thuis gaat geen enkel maatschappelijk thema uit de weg en speelt in op de actuele topics. Om up-to-date te blijven met wat er speelt in onze maatschappij, laat het team zich enerzijds inspireren door wat er gaande is in hun eigen leefwereld. Anderzijds doen ze beroep op experten om zo nóg beter in te kunnen schatten wat maatschappelijk relevant is, en hoe ze hierop kunnen inspelen.  

De experten worden uitgenodigd op een zogenaamde inspiratiedag waarin ze bepaalde topics toelichten. Zulke inspiratiesessies vinden twee keer per jaar plaats, één keer in het voorjaar en één in het najaar. 

Lees ook het artikel met hoofdscenarist Stef Wouters: ‘Met Thuis houden we altijd tien vingers aan de pols om te weten wat er leeft in onze samenleving”

Ilke: “We willen ook moeilijke en delicate onderwerpen in beeld brengen. Zo maken we die zaken bespreekbaar onder de Vlaming, wat voor VRT van groot belang is”, vertelt Brassine.  

Video

De inspiratiesessies dienen dus als bron voor nieuwe ideeën. Ook fungeren ze als informatiemoment om scènes juister en concreter uit te schrijven. “Soms weten we al welke richting we willen uitgaan met een personage en hebben we vooral meer expertise nodig over een bepaalde ‘struggle’ waarmee dat personage worstelt. Denk bijvoorbeeld aan automutilatie. Het is een heel delicaat onderwerp, dus we willen dat echt zo goed mogelijk vertellen en bespreekbaar maken.” 

Video

Het gevaar van een te enge focus  

Meeblijven is cruciaal om zoveel mogelijk doelgroepen in de maatschappij aan te spreken. “We moeten ons beeld van de maatschappij zo open mogelijk houden. Er speelt veel meer in de wereld dan waar wij mee geconfronteerd worden. We moeten vermijden dat bepaalde onderdelen of groepen van de samenleving niet aan bod komen”, vertelt Ilke.  

Video

“Dankzij de inspiratiesessies leren we diverse thema’s aankaarten. Het inspireert ons en fungeert als een soort maatschappelijke spiegel. Wij kunnen bijvoorbeeld niet weten welke problematieken op dit moment het meest aanwezig zijn bij het Jongeren Advies Centrum (JAC). Inspiratiesessies zijn dan ideaal om bij de pinken te blijven en mee te zijn met de rages en tendensen.”  

Lees ook het interview met Researcher Koo Van Damme: “Ik streef naar waarheidsgetrouwheid in Thuis”

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.