vrijdag 11 oktober 2019
11 oktober 2019

VRT moet 44 miljoen euro besparen tegen 2024

11 oktober 2019 — De afgelopen dagen heeft de VRT een eerste analyse gemaakt van de begrotingscijfers van de nieuwe Vlaamse regering. “De besparing die de regering ons oplegt, loopt op tot 44 miljoen euro in 2024”, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. 

Videospeler inladen...

De VRT maakt zich zorgen

Volgens de begrotingscijfers die de Vlaamse regering eerder verspreidde, moet de VRT volgend jaar 2,4 miljoen euro besparen en loopt de besparing daarna jaarlijks op tot 12 miljoen euro in 2024. Maar er is meer: door onder andere de niet-indexering van de dotatie, de kosten van inflatie en de vergrijzingskosten (zoals anciënniteitsverhogingen) loopt de totale besparing op tot 44 miljoen euro in 2024.

De VRT is bezorgd over de impact op de begrotingscijfers op de VRT, de mediasector en bij uitbreiding de hele creatieve sector in Vlaanderen en België. “We hebben tijd nodig om die cijfers grondiger te bestuderen. Met die analyse gaan we in overleg met het kabinet van de minister van Media, met de Vlaamse regering en het Vlaams parlement. Constructief, zoals altijd,” klinkt het bij de VRT.

"De ondergrens is bereikt"

De VRT moet al twaalf jaar besparen. “Sinds de eerste besparingen van de VRT in 2007 hebben meer dan 600 personeelsleden de VRT moeten verlaten. Daarbovenop zijn er miljoenen bespaard in de dotatie. Jaar na jaar is hier al heel zwaar ingegrepen. Voor ons is nu de ondergrens bereikt,” aldus Vermeir.

Dossier: Bedrijfsinformatie

Meer over Bedrijfsinformatie

VRT stelt bemiddelaar aan om vertrouwen te herstellen

Chloë van de Klantendienst: ‘Het verschil met een échte Karen, is dat er in deze agressieve woordenbrij geen klacht valt te ontrafelen’

Officiële opening nieuwe VRT-captatiemagazijn in Bedrijvenpark Stone in Londerzeel

Chloë van de Klantendienst: ‘De paal van deze klager? Die behoort niet tot de opdracht van de publieke omroep’

Succesverhalen uit 2023 bekeken door de lens van VRT-partners

Reactie van VRT-directie na overleg met de vakbonden: externe bruggenbouwer moet vertrouwen herstellen

VRT zendt docu 'Het proces dat niemand wou' dan toch uit en biedt excuses aan

Chloë van de Klantendienst: ‘Soms wou ik wat vroeger geboren zijn. Dan kon ik me inschrijven voor Hotel Romantiek’