donderdag 26 september 2024
26 september 2024

Beleef de Antwerpse apotheose van het Ensorjaar volop mee met VRT

Live radio vanuit vier musea en een VRT MAX-videoreeks rond Cindy Sherman ​  

Donderdag 26 september - 2024 is het jaar van James Ensor, ook bij VRT. Na de straffe tentoonstellingen in Oostende en De Nationale Expo, Editie Ensor in Brussel zet de publieke omroep de apotheose in Antwerpen volop in de kijker, met het hele najaar live radio-uitzendingen uit de vier musea. Anna-Livia Smekens presenteert op VRT MAX een nagelnieuwe videoreeks rond het fascinerende werk van de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman. ​ 

Ensorjaar verhuist naar Antwerpen

Dit najaar verhuist het Ensorjaar naar Antwerpen. Vier musea nemen deel: zowel het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), het Mode Museum (MoMu), Museum Plantin-Moretus als FOMU gaan met James Ensor aan de slag. Bij FOMU wordt bovendien het werk van de legendarische Amerikaanse fotografe Cindy Sherman tentoongesteld, met haar expo Cindy Sherman. Anti-fashion, waarin parallellen getrokken worden tussen haar werk en de maskerade in Ensors kunst.

Cindy Sherman: wervelende reeks op VRT MAX

FOMU presenteert de eerste grote solotentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman in België. Sherman staat net als Ensor bekend om haar kritische, ironische commentaar op maatschappelijke conventies door middel van maskerades. Sinds de jaren zeventig staat Sherman model in haar eigen werk. Geschminkt, verkleed en vermomd neemt ze steeds andere gedaantes aan. Ze vergroot stereotypes uit tot het absurde en groteske om vastgeroeste ideeën over gender, schoonheid en veroudering bloot te leggen. "Een van de beroemdste en invloedrijkste kunstenaars ter wereld", schreven NRC en De Standaard. VRT MAX lanceert vanaf 10 oktober een sprankelende videoreeks waarin kunsthistorica en influencer Anna-Livia Smekens (@vanilack) naar Shermans werk en thema's kijkt samen met fans als zanger Gustaph, topmodel en presentatrice Hannelore Knuts, Ketnet-wrapper en stijlicoon Héritier Tipo, regisseur Charlie Dewulf en styliste Farah El Bastani.

Op VRT MAX kan je het hele Ensorjaar ook terecht voor nog heel wat meer podcasts en andere programma’s rond Ensor, zoals de VRT CANVAS documentaire James Ensor, de man achter het masker.

Live radio

VRT trapt het Ensornajaar af met het Culture club (Radio 1) op 27 september, live vanuit het KMSKA. Herwig Todts, curator van de Ensorexpo in het KMSKA is te gast. Daarnaast komt Dries Vanhegen een stuk spelen uit zijn Ensorvoorstelling. Regisseur Charlie Dewulf komt meer vertellen over de expo van Cindy Sherman.

Culture club, zaterdag 27 september op Radio 1 en VRT MAX.

Daarna is het de beurt aan Klara. Pompidou, Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst, zendt 4 woensdagen uit vanuit elk van de 4 musea! Mis de uitzendingen niet:

  • 2 oktober: MoMu
  • 13 november: FOMU
  • 20 november: Plantin-Moretus
  • 4 december: KMSKA

Radio2 is ook volop betrokken. Ruben Van Gucht presenteert vier zaterdagen de Radio2 Weekwatchers — dé ontbijtshow met gezellige gesprekken, livemuziek, en hilarische momenten, rechtstreeks vanuit de musea. Zet deze data in je agenda:

  • 19 oktober: FOMU
  • 9 november: KMSKA
  • 16 november: Plantin-Moretus
  • 30 november: MoMu

Meer over Cultuur

Beleef de Antwerpse apotheose van het Ensorjaar volop mee met VRT

VRT viert de Week van het Nederlands met het Taalfeest

Hoe VRT en New8 lokale creativiteit internationaal op de kaart zetten

Welke finalisten maken kans op de Zomerhit 2024-trofee?

Zing en dans mee met de genomineerden van Zomerhit

Column cultuur: Allemaal theater

Radio2 Eregalerij: helemaal 'Enamorada' op Belle Perez, Peter Vanlaet, Natalia en Raymond van het Groenewoud

Veiling De Nationale Expo brengt 23.780 euro op voor Kom op tegen Kanker