dinsdag 08 oktober 2024
08 oktober 2024

Het ABC van VRT met de R van ... Regio: Enthousiaste regioredacties van VRT NWS brengen helder en lokaal verkiezingsnieuws voor elke Vlaming

Dinsdag 7 oktober 2024 - Welke burgemeester wint de lokale verkiezingen in jouw gemeente? Welk thema vinden je buren belangrijk? Welk nieuws is hot in je gemeente? Eén VRT-team kan als geen ander al je regionale vragen beantwoorden: de VRT NWS-regioredactie. Enthousiast deelt ze haar berichtgeving via alle VRT-kanalen. 

In het ABC van VRT kom je alles te weten over jouw publieke omroep. We willen informeren, inspireren en verbinden, door te tonen wat we doen. Want VRT is jouw omroep, de omroep van alle Vlamingen!

Het lijkt eenvoudig. Je duidt in de app of site van VRT NWS je gemeente aan en je krijgt de meest relevante cijfers en het allerlaatste nieuws over je regio. Op verkiezingszondag meldt een pop-up je wie de nieuwe burgemeester van je gemeente wordt, inclusief de partijen die de coalitie vormen. En via een aanklikbare kaart van Vlaanderen beland je meteen op de pagina over jouw gemeente of stad.

Het lijkt inderdaad eenvoudig. Maar het is een uitdaging van formaat. Dat vertelt Chef Regio van VRT NWS  Roeland Gelade.

Roeland benadrukt het belang van regionaal nieuws: “Regionieuws boeit bijna iedereen. Jong en oud. In elke regio, van elke sociale en economische achtergrond. Niet iedereen wil over politiek of sport lezen. Maar meer dan 80% van alle Vlamingen willen wel weten wat er in hun dorp of stad gebeurt. Dat blijkt uit onderzoek van de studiedienst van VRT. Niet toevallig is de regio-knop in de VRT NWS-app en -website een van de meest aangeklikte knoppen.”

“Alle Vlamingen willen weten wat er in hun dorp of stad gebeurt. Daar zorgen we graag voor.”

Roeland Gelade, Chef Regio VRT NWS
Roeland Gelade, Chef Regio VRT NWS © VRT

Vanuit deze wens naar informatie over het lokale niveau investeert VRT NWS fors in regiojournalistiek. En omdat de honger naar regioberichtgeving nog toeneemt rond de lokale verkiezingen zetten de 60 regionale VRT-medewerkers alle zeilen bij. Daarin geven de regioredacties zich drie grote uitdagingen:

  1. Altijd en overal het meest belangrijke nieuws coveren.

  2. De berichtgeving zo toegankelijk mogelijk brengen.

  3. Je zo eenvoudig mogelijk leiden naar het nieuws van jouw gemeente.

Altijd en overal het belangrijkste lokale nieuws

Met de voeten in de modder. Tussen de mensen. Dat is dé methode om lokaal nieuws te verzamelen. “Onze stadsjournalisten en lokale correspondenten zijn de ogen en oren in de steden en gemeenten”, zegt Roeland. “Ze staan tussen de mensen, hebben een ruim lokaal netwerk en volgen lokale Facebook-groepen en gemeenteraden. Van hieruit brengen ze het meest relevante nieuws naar onze redacties in de regiohuizen.” 

Want de regiodienst van VRT NWS is – hoe kan het ook anders - lokaal gestructureerd. We tellen vijf regiohuizen. Eén in elke provinciehoofdstad, waarbij Kortrijk de rol opneemt in West-Vlaanderen. Leuven dekt naast Vlaams-Brabant ook Brussel af. 

“Elk regioteam bestaat uit ongeveer twaalf mensen die tussen 5.00 uur en 21.00 uur nieuws verzamelen, verwerken en klaarmaken voor radio en online. Ze maken onder meer de regionale nieuwsbulletins op Radio2 en verzorgen dagelijks tientallen artikels voor de site en app van VRT NWS. In aanloop naar de verkiezingen steekt de hele crew nog een tandje bij. Onze regio-experten geven duiding in het regionale middagprogramma, in Goeiemorgen Morgen! op Radio2 en in De Ochtend op Radio 1. Op verkiezingsdag brengen we zo snel mogelijk het laatste nieuws op verschillende VRT NWS-kanalen.”

Noa Sneyers, regioreporter Limburg

Zo toegankelijk mogelijke lokale berichtgeving 

Roeland: “Met de overvloed aan informatie van onze regioredacties en lokale correspondenten kunnen we diepgaande artikels schrijven. Lange, inhoudelijk sterke artikels vol feiten en cijfers, zoals de recent gepubliceerde 319 analyses. Eén voor elke gemeente. Daarin leggen we uit wat er op het spel staat in jouw gemeente, welke thema’s er leven, wat er de voorbije zes jaar gerealiseerd is en wie kans maakt om burgemeester te worden. Maar alleen daarmee missen we ons doel. We willen namelijk elke Vlaming informeren, inclusief wie het Nederlands minder machtig is of digitaal minder uit de voeten kan.”

En dus zoeken Roeland en zijn collega’s voortdurend naar manieren om informatie zo te ordenen dat alle Vlamingen ze vinden, lezen en begrijpen.

Vanuit deze zoektocht lanceerde VRT NWS op 16 september een nieuwe tool om de 319 Vlaamse en Brusselse gemeenten voor te stellen aan de hand van interessante cijfers. Voor elke stad of gemeente is er dus een apart interactief beeldverhaal: Hoe veilig, gezond en betaalbaar is jouw gemeente? En hoe groot is het vertrouwen in de burgemeester? Ontdek het hier | VRT NWS: nieuws

Ward Schouppe, stadsjournalist Gent

“In een paar kliks weet je hoe het in je gemeente gesteld is. Je ziet onder meer hoeveel inwoners je gemeente telt, hoe tevreden ze zijn, wie de burgemeester en bestuurspartijen zijn, hoeveel schuld de gemeente heeft en het gemiddelde inkomen van de inwoners. Telkens in vergelijking met de rest van Vlaanderen.

Het opstellen van deze tool was titanenwerk, legt Roeland uit: “Het werd geboren uit een productieve samenwerking tussen de regioredactie, de checkredactie, het productteam, de creatieve cel en de online redactie. We vertrokken vanuit omvangrijke data, om deze vervolgens te vereenvoudigen. Ons doel? Iedereen gemakkelijk toegang geven tot de informatie die voor hen relevant is.”

“Ons doel? Complexe data op een eenvoudige manier presenteren. Zo krijgt iedereen toegang tot de informatie die voor hen relevant is.”

Roeland Gelade, Chef Regio VRT NWS

Alle wegen leiden naar regionieuws

De toegankelijkheid van de informatie wordt nog vergroot door de indrukwekkende architectuur achter de VRT NWS-website en –app. Deze zorgt ervoor dat iedereen het regionieuws vindt op de manier die hen het best ligt. 

Wie zich inschreef op zijn of haar gemeente, krijgt bijvoorbeeld pushmeldingen op de smartphone. Wie nieuws online zoekt, belandt via de zoekmachine op een regionaal artikel. Anderen tikken op vrtnws.be hun gemeente in de zoekbalk in, klikken de interactieve kaart aan of starten bij KIES24. Jongeren ontdekken dan weer regionieuws via TikTok en nws.nws.nws op Instagram. 

“We hebben lang nagedacht en overlegd. Van daaruit ontwierpen we in samenspraak met Elke Jacobs, hoofdredacteur van Digitaal en Jong bij VRT NWS, de meest intelligente structuur. Deze creëert zoveel mogelijk ingangen naar de gewenste gemeentepagina en legt linken tussen teksten, video en audio. Het productteam ontwikkelde het geheel. Superingewikkeld aan de binnenkant. Supereenvoudig aan de buitenkant.” 

Benieuwd naar het werk van de regioredacties over jouw stad of gemeente? Klik door naar Mijn regio | VRT NWS: nieuws. Meld je aan. Kies je stad of gemeente en ontvang als eerste lokaal (verkiezings)nieuws op je smartphone.

Meer over Informatie

Volg op zondag 13 oktober de verkiezingsmarathon live bij VRT

Het ABC van VRT met de R van ... Regio: Enthousiaste regioredacties van VRT NWS brengen helder en lokaal verkiezingsnieuws voor elke Vlaming

Column programma-ethiek: een gewaarschuwde kijker …

STIP IT schakelt versnelling hoger met podcast en innovatieve projecten

VRT zet volop in op heldere informatie voor verkiezingen van 13 oktober

Bij VRT mis je geen honderdste van een seconde van de Olympische Spelen: “Beleving en efficiëntie staan centraal”

Wie duikt er achter de micro's van het gloednieuwe Radio Bene?

De zomer bij VRT: sport en meer, ongeacht het weer