Van 5 op 6 november, 's avonds, 's nachts en 's ochtends
Op dinsdag 5 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Wordt democrate Kamala Harris de eerste vrouwelijke en gekleurde president van de USA, of gaat republikein Donald Trump een tweede ambtstermijn in na een tussenpauze van 4 jaar? Dankzij de lineaire en digitale platformen van VRT NWS kan je de historische stembusgang volgen vanop de eerste rij: 's avonds, 's nachts en 's ochtends en de dagen nadien.
VRT NWS wil op een heldere, kritische en onpartijdige manier naar de verkiezingen kijken, met respect voor alle kandidaten en kiezers. We doen dat met verhalen en reportages vanuit de USA en van de Amerikaanse bevolking zelf.
VRT heeft daarvoor een aantal journalisten ter plaatse die alle ontwikkelingen op de voet volgen, in aanloop naar, tijdens en nadien. Zij brengen verslag uit via alle media en platformen, in een onafgebroken stroom van informatie op radio en tv, via vrtnws.be, de VRT NWS-app en VRT MAX.
Björn Soenens, Amerika-correspondent voor VRT, volgt het democratische kamp met Kamala Harris. Thomas De Graeve vat post bij de Republikeinen met Donald Trump. Veerle De Vos en Tom Van De Weghe doorkruisen de VS, met focus op de strijdstaten.
Björn Soenens: “Dit zijn presidentsverkiezingen die heel erg terug doen denken aan die van 2016. Toen won Donald Trump (onverwacht voor wie niet goed had gekeken), voortgestuwd door een enorme woedegolf. Ook dit jaar lijkt Amerika weer in de ban van grote boosheid en ontevredenheid over de toestand van het land. De campagne Trump versus Harris is nog bitsiger dan anders. Waar ik ontzettend benieuwd naar ben als Amerikaman van de VRT: is er helderheid op verkiezingsdag, of krijgen we alweer een zwaar betwiste verkiezingsuitslag? Moeten we ons klaarmaken voor massale protesten of geweld? Waar gaat het met Amerika naartoe na 5 november? Veel Amerikanen houden hun hart vast. ”
“Daarom is het noodzakelijk om als VS-correspondent de temperatuur van het land te peilen en te voelen, naar de mensen te kijken en te luisteren, en tussen de Amerikanen te leven. Ook veel reizen is belangrijk, want Amerika is overal een beetje anders. Als correspondent leef en werk je in feite in 50 verschillende landen.“ - Björn Soenens
Verkiezingsnacht van dinsdag 5 op woensdag 6 november
VRT NWS is er de hele avond, nacht en ochtend om je door de historische Amerikaanse verkiezingen te loodsen. De liveblog wordt minuut per minuut aangevuld en staat prominent op de homepage. Alle content wordt verzameld op één centrale pagina. De spannende race kan je zowel via de site en als via het vergrendelscherm van je smartphone volgen.
De ochtend op Radio 1 start voor de gelegenheid al om 5 uur 's ochtends op woensdag 6 november. ( zie meer info verder)
Op VRT 1 en VRT MAX brengt Wim De Vilder op 5 november om 21.35 uur in de VRT NWS Laat- special de laatste ontwikkelingen in de VS.
Aansluitend, om 22.10 uur neemt VRT NWS-journalist Thomas De Graeve ons mee door Verscheurd Amerika. (Lees meer hieronder)
Om 23 uur neemt Riadh Bahri ons de verkiezingsnacht in. Hanne Decoutere neemt het over in de vroege ochtend tot omstreeks 10 uur. Vanuit de VRT NWS-studio houden ze permanent live contact met de VRT-journalisten ter plekke. In de studio geven Bert De Vroey, Els Aeyels en Bram Vandeputte duiding bij de ontwikkelingen in de USA.
Riadh en Hanne ontvangen Amerika-experten in de studio, maar ook Vlaamse Amerikanen of Amerikaanse Vlamingen die in België wonen.
Uiteraard volgen ook de andere actualiteits- en duidingsprogramma's de verkiezingen op de voet.
Documentaire Verscheurd Amerika
Net voor de presidentsverkiezingen van 2024, neemt VRT NWS- journalist Thomas De Graeve je mee door de VS met Verscheurd Amerika. In vier afleveringen toont hij thema’s die de Amerikanen diep verdelen of gemeenschappen uiteen dreigen te scheuren. Hij gaat op zoek naar persoonlijke verhalen, en praat met Amerikanen die de grote politieke discussiepunten zelf ondervinden. Van de straten in Philadelphia, waar Amerikanen de drugscrisis in hun land proberen te lijf te gaan, in kerken op het platteland van Tennessee en Texas, waar een religieuze strijd woedt, tot aan de muur op de grens met Mexico. Een reis langs de breuklijnen in de (niet zo) Verenigde Staten.
Thomas De Graeve: “Ik vind het belangrijk om alle kanten van het verhaal te laten horen. Ook al zijn sommige opvattingen verrassend of moeilijker te begrijpen voor ons als Europeaan. Het geeft toch wat meer inzicht in dit enorm fascinerende land en zijn inwoners.”
Vanaf maandag 21 oktober integraal op VRT MAX en op dinsdag 5 november na VRT NWS Laat op VRT 1.
Amerika kiest voor jongeren
Ook de redactie Jong van VRT NWS zet volop in op de Amerikaanse verkiezingen. Bij Karrewiet maakt Jelle Mels explainers over de verkiezingen op kindermaat. Voor nws.nws.nws maakt Louise Hoedt duiding voor tieners. Tom Van De Weghe maakt in de US verschillende portretten van kinderen en jongeren en hoe zij de verkiezingen beleven. Ook de socials van VRT NWS (via Instagram en TikTok) brengen duiding. Zo komen er verschillende explainers en extra duiding bij de reeks Verscheurd Amerika. Tijdens de verkiezingsnacht van 5 op 6 november volgt Ferre Windey de verkiezingen op de voet.
VRT NWS- journalist Thomas De Graeve volgt Björn Soenens op als Amerika-correspondent in het voorjaar
Zoals eerder meegedeeld zal Björn Soenens, die de afgelopen 8 jaar de vaste Amerika-correspondent was in de VS, na de eedaflegging van de nieuwe Amerikaanse president terugkeren naar Vlaanderen. Björn volgde de opeenvolgende ambtstermijnen van Donald Trump en Joe Biden op met een tomeloze inzet, maar gaf een tijdje geleden aan opnieuw kort bij familie en vrienden te willen wonen en leven. Voorlopig blijft Björn volop in touw voor de verslaggeving bij de Amerikaanse verkiezingen en de inauguratie in januari 2025.
In het voorjaar zal VRT NWS-journalist Thomas De Graeve in zijn schoenen treden, een zeer uitdagende opdracht. Thomas heeft veel ervaring als buitenlandjournalist en kennis van de drie media, radio, tv en online. Thomas is eveneens de maker van de documentaire reeks ‘Verscheurd Amerika’.
Meer aanbod rond de Amerikaanse verkiezingen
Ook Radio 1 doet nachtje door
Op dinsdag 5 november, van 10 tot 12 uur, staat Zijn er nog vragen? met Kobe Ilsen en Babette Moonen in het teken van de Amerikaanse verkiezingen. Korneel De Clercq trekt ’s avonds (van 19 tot 20 uur) en ’s nachts (van 2 tot 5 uur) naar alle staten van Amerika, C02-neutraal, vanuit de Radio 1-studio, in plaatjes én praatjes. 's Nachts hoor je op het half uur updates door Els Aeyels en de verslaggevers in de VS.
Kobe Ilsen duikt tussen 20 en 22 uur in het leven van beide presidentskandidaten in extra afleveringen van #Weetikveel. Wie zijn Trump en Harris, wat is hun parcours en wat moeten we nog weten van deze presidentskandidaten?
Tussen 22 uur en 2 uur 's ochtend opent Michael Robberechts zijn platenkast met Amerikaanse klassiekers.
De ochtend start om voor de gelegenheid om 5 uur en De wereld vandaag gaat in de namiddag ook nog uitgebreid in op de verkiezingen.
Amerika kiest op VRT Canvas
In aanloop van de Amerikaanse verkiezingen brengt VRT Canvas een selectie van docu’s die aanvullende inzichten bieden rond de ongeziene kiesstrijd tussen republikeinen en democraten.
A storm foretold: Roger Stone, de politieke peetvader van Trump, gaf documentairemaker Guldbrandsen ongeziene toegang tot zijn leven, van 2018 tot vlak na de bestorming van het Capitool begin 2021. Op 22 oktober.
Draw for change - Democracy under Siege: De veelgeprezen cartooniste Ann Telnaes (The Washington Post) biedt een vlijmscherpe kritiek op politieke hypocrisie, terwijl topanalisten van de Amerikaanse politiek de kijker confronteren met prangende vragen over de toekomst van de Amerikaanse democratie. Op 27 oktober.
State of hate: Nederlandse documentaire over haatmisdrijven die de Amerikaanse maatschappij van vandaag tekenen. Op 28 oktober.
Trump : On the campaign trail: Over de brute hand en tand campagne van Donald Trump voor het beoogde presidentschap. Op 3 november.
Deze documentaires zijn te bekijken op VRT MAX.
Biden’s decision (over het presidentschap van Biden en zijn keuze om een stap opzij te doen), The Choice (over de levens van de verschillende presidentskandidaten), Red shadow over the White House (over de Russische infiltratie in de VS en de evolutie van het Putinisme), War on Women : the new battle for abortion in America (over het gevecht voor en het behoud op het recht op abortus), Belly of the beast (over de strijd tegen illegale sterelisaties in vrouwengevangenissen, vanaf 5 november)
Studio Brussel
Bij Studio Brussel houdt Eva De Roo de vinger aan de pols. Elke week belt ze met haar Amerika-expert Bo Oostvogels. Bo verhuisde naar Amerika en beleeft er The American Dream. Vergeet Trump, vergeet Harris. Bo for president!”
Lees hier alle VRT NWS-hoogtepunten
Gerelateerd nieuws
Deel dit artikel op sociale media
Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten
De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.