Ga naar de hoofdinhoud
Chloë van de Klantendienst: ‘Ik denk dat die drugmannen het te druk hebben in Anderlecht’

Chloë van de Klantendienst: ‘Ik denk dat die drugmannen het te druk hebben in Anderlecht’

Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

De afgelopen 21 dagen werd er 2.965 keer contact opgenomen met onze dienst. Opvallend veel klachten gingen over onze dagelijkse fictie Thuis. En dat had niet noodzakelijk te maken met de plotse terugkeer van Kaat Bomans.

De meest aandoenlijke bereikte ons via de aloude brievenpost, dubbel gefrankeerd en geadresseerd aan ‘V.R.T.’ zonder meer. Bovenaan de correspondentie schrijft de kijker: “En Familie schijnt zelfde.” Dat bleek een voetnoot die creatief bovenaan de pagina werd geplaatst.

De klacht betreft immers de VRT 1-reeks Thuis. “Trouwe kijkers, oma - opa, 2 kinderen, nu 2 kleinkinderen.” Gevolgd door het tweemaal onderlijnde woord “schandalig”. “Wie schrijft dat scenario? Drugmannen?” Ik denk dat die drugmannen het te druk hebben met zaakjes in Anderlecht. Klager krijgt geen antwoord wegens het ontbreken van een retouradres.

(Drank)orgelpunt

Andere Thuis-bekommernissen liepen digitaal binnen: 

- “Moet Emma nu écht van ‘s ochtends - recht uit bed - al vuurrode lippen hebben?” Goh. Nee, dat moet niet. Ik denk bijvoorbeeld niet dat onze CEO de makers van Thuis onder druk zet met welbepaalde cosmetica-eisen. Maar goed, ik ben dan ook niet vertrouwd met de make-up voorkeuren van Frederik.

- “Thuis heeft me al vele uren vertier opgeleverd alleen en met mijn poesje.” Mijn man zou hier nu al een schuine opmerking over maken, maar daar ging het niet over. “Dat kan nu toch echt niet meer dat daar niemand ooit z’n deur dichtdoet? Ik word er horendol van.” De enige reden die ik kan bedenken is: bij Thuis staat onze deur altijd open?

- “In de aflevering van gisteren werden er exact 12 Engelse termen gebruikt, terwijl er nochtans voor elk Engels woord een Nederlands equivalent is. Zo spreekt Cédric over ‘crunshen’ terwijl hij bedoelt: blijven logeren. En Niels zegt: ik hoop dat de prof me niet zal ‘killen’. Ik hoop inderdaad dat de prof geen moordenaar is.” Nu kan ik als moeder van drie teenagers bevestigen: dit is de taal van de jongeren. En Thuis wil vooral een weerspiegeling zijn van de maatschappij vandaag, meer dan een pamflet van het Taal Aktie Komitee.

- “Koppels gaan uit elkaar omdat ze op elkaar uitgekeken zijn. Intussen pappen ze met iemand anders aan of pissen ze geregeld naast de pot. Is dit het nieuwe normaal? Waar is de edele opvoedkundige doelstelling van de VRT van weleer?” Nu, als ik het me goed herinner, nam Frank Bomans het dertig jaar geleden ook al niet zo nauw met de regels van de monogamie.

- “Het alcoholmisbruik in Thuis loopt de spuigaten uit. Zeker nu Kaat terug ten tonele is verschenen. Te veel alcohol is vandaag de dag niet meer tolereerbaar, dus waarom kan men in dit dagelijkse programma geen niet-alcoholische dranken nuttigen?” Deze klacht was zeker geen alleenstaand geval en ik kan jullie bezorgde kijkers verzekeren: deze verhaallijn zal bewust opbouwen naar een (drank)orgelpunt waaruit moet blijken hoe problematisch haar drankgebruik is.

Maar blijf vooral doen alsof je bij VRT thuis bent. Onze deur staat altijd open voor constructieve kritiek en andere bekommernissen!

De honderdduizendste keer

Dat brengt me naadloos bij het VRT Canvas-programma Voorbij de schaamte waarin Thuis-actrice Katrien De Ruysscher in gesprek gaat met mensen die lang geworsteld hebben met hun alcoholverslaving. En dat weekt veel emoties los. “Vaak zo herkenbaar”, schrijft iemand. Een andere kijker: “Als kind thuis ben geconfronteerd met een alcoholverslaafde vader en veel miserie thuis. In die tijd was het zo goed als onmogelijk om er met iemand over te praten.” En ook: “Katrien, bij deze een dikke bos bloemen voor jou.” En doe daar gerust nog de Chloë Complimenten Wisselbeker bij, Katrien!

Tot slot nog een klacht over Het weer. “Het weerbericht is al drie dagen NIET in orde!!! Voor de honderdduizendste keer!!” Ik heb het snel even uitgerekend: honderdduizend verkeerde weerberichten zijn samen goed voor bijna 27,5 jaar. Zelfs toen piste Frank Bomans al naast de pot.

Chloë van de Klantendienst

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.