Ga naar de hoofdinhoud
Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig verkoopt Jeroen Meus geen gebakken lucht in blik’

Chloë van de Klantendienst: ‘Voorlopig verkoopt Jeroen Meus geen gebakken lucht in blik’

Elke dag behandelt de VRT-klantendienst een heleboel vragen, opmerkingen en klachten van het publiek. Chloë van de Klantendienst neemt de verzamelde klachten onder de loep en vat ze op eigenzinnige manier samen.

De afgelopen 21 dagen werd er 2.079 keer contact opgenomen met onze dienst. Een luisteraar van WinWin op Radio2 hekelt het gebruik van een bepaalde jingle. “Kan Xavier Taveirne alstublieft ophouden met die deurbel te gebruiken in zijn radioprogramma? Die is niet te onderscheiden van onze huisbel, zodat wij regelmatig de deur (vergeefs) gaan openen. Ik vermoed dat wij niet de enigen zijn in die situatie.”

Wij hebben dat thuis ook eens meegemaakt, toen onze oudste dochter een nieuwe ringtone voor haar berichten had geïnstalleerd. Superirritant, dus hebben we haar dat geluid laten veranderen. Ze koos dan voor de intro van ‘Mundian To Bach Ke’ van Panjabi MC. Ook irritant, maar het doet me alvast niet langer nodeloos naar de voordeur lopen. Soit.

Nieuwerwetse shit

Ik heb mijn oor te luister gelegd bij Meneer WinWin zelf. “Ik denk: dat heb je dus met al die nieuwerwetse shit”, aldus Xavier. “Elke deurbel heeft zeventig mogelijkheden. Zo is de één z’n beltoon op iPhone de ander z’n wekkergeluid en schieten Pavlov-gewijs mensen in allerlei krampen bij alles wat ze horen.” Met andere woorden: wat is er mis met een gewone ding-dong-deurbel? Of zoals Xavier het samenvat: “alles moet zo modern zijn!”

De frustratie die ik hier aanvoel bij onze presentator moet hij maar zelf zien te kanaliseren in zijn eigen podcast Mens erger je niet op VRT MAX. Wat betreft de klager: het blijft Xavier, de redactie van WinWin en mij volstrekt onduidelijk welk geluid er precies gehekeld wordt. Klager mag ons wel een audio-opname van zijn deurbel bezorgen, natuurlijk.

Een andere, trouwe luisteraar van Radio2 heeft een bijzonder voorstel. “Is het mogelijk om bijvoorbeeld om het uur een grapje te vertellen, zodat een mens even kan lachen? Want er is al genoeg triestig nieuws op de radio.” Dat lijkt me een puik plan. Misschien kunnen we dat item elk uur laten beginnen met een grappige ding-dong jingle?

Jeroens aprilvis

Bij Dagelijkse kost hebben ze humor alvast geïntegreerd in het format, althans op 1 april. Om zijn hondshaai in mosterdsaus met andijvie en kasteelaardappelen op smaak te brengen, voegde Jeroen Meus er een nieuw product aan toe: Aroma, met smaken van elke provincie. De aandachtige kijker kon zien dat er in het bewuste blikje Noordzee Aroma niets zat.

Toch wilden verschillende amateurkoks weten waar ze dit nieuwe merk kunnen kopen. “Op internet vind ik daar niets over terug, dus ik vroeg me af waar dat te verkrijgen is.” Wel, wanneer je een mop moet uitleggen, is de grap ervan af. De extra smaak bij de hondshaai was Jeroens aprilvis. En voorlopig verkoopt onze tv-kok geen gebakken lucht in blik.

Ook in Factcheckers op VRT 1 zat een aprilgrap, zij het onbedoeld. Zo meldde de zaakvoerder van wafelbakkerij ons het volgende. “Gisteren werd er in de aflevering van Factcheckers een schedel aangeleverd op de redactie in een doos van ons. Deze kwam zeer duidelijk in beeld, geen probleem, maar zouden jullie alsjeblieft toch willen verduidelijken dat wij totaal niets te maken hebben met handel in menselijke schedels via het internet en dat het gebruik van onze doos puur toeval was.” Klager krijgt oprechte excuses.

Stilzwijgend statement

De passage van Tom Waes in Vive le vélo deed verschillende kijkers in hun pen kruipen. “Met stijgende verbazing zag ik dat Tom Waes deze avond uitgenodigd werd op VRT. Hopelijk hebben jullie genoeg drank voorzien.” Da’s niet meteen de beste grap.

Bovendien: die avond dronken alle tafelgasten water als een soort stilzwijgend statement. Toegegeven, de dagen erop kozen sommige gasten voor wijn of bier en ook dat is de kijker niet ontgaan. “Alcohol en rijden gaat niet samen, maar toch wordt in de uitzendingen wijn en bier geserveerd!” Dat zit zo: de productie van Vive le vélo vraagt voor de uitzending aan de gasten wat ze graag willen drinken. Daar is iedereen vrij in.

Het Mattheüs-effect van Ben

En ook Ben Crabbé en zijn Blokken bleven de gemoederen beroeren. Zo vraagt deze kijker om te keren naar de oude spelformule: driemaal winnen plus hoofdprijs. 

“Het zou een zekere (her)verdeling van kansen en winsten ten goede komen zonder dat de populariteit van het programma eronder zou lijden. Met de huidige formule schrijft de VRT zich in de logica van het Mattheüs-effect temeer daar de veelverdieners later ook nog eens een bijkomende kans krijgen op nog meer.” 

Nooit gedacht dat het Mattheüs-effect en Ben Crabbé ooit in eenzelfde zin zouden uitgesproken worden.

Gelukkig vallen er regelmatig ook complimenten in onze mailbox, deze keer aan het adres van Klara-presenator Mark Janssens. “Graag wil ik u complimenteren met de prachtige programma’s die u gemaakt heeft voor Radio Ravel! Deze programma’s smaken naar meer. Misschien een idee om ook zulke programma’s te maken over Debussy en/of Fauré en/of Satie?” Over naar jou Mark. Proficiat met de Chloë Complimenten Wisselbeker!

Tot slot vraagt een luisteraar van het Radio 1-programma Nieuwe feiten of Lieven Vandenhaute wat minder kan praten. “De inbreng van Wouter Deprez in het zoeken naar een ontbreekwoord is super. Maar waarom moet Lieven er steeds weer door praten?” Omdat Lieven de presentator is, en geen ontbreekhost.

Chloë van de Klantendienst

Deel dit artikel op sociale media

Benieuwd naar het reilen en zeilen achter de schermen bij VRT? In onze maandelijkse nieuwsbrief kom je meer te weten

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.