De menopauze is een fase die veel vrouwen doormaken, maar waar niet vaak over gepraat wordt. Met Menopauzia, de nieuwe reeks op VRT 1, doorbreekt Tine Embrechts samen met 11 andere bekende vrouwen die stilte. Met humor, empathie en wetenschappelijke duiding brengt het programma verhalen over de menopauze, die niet alleen vrouwen maar ook mannen kunnen aanspreken. Een programma dat inzet op herkenning, verbinding en begrip voor een levensfase die meer aandacht verdient, maar waar ook veel in gelachen kan worden dankzij humoristische liedjes en sketches over de overgang. Verschillende experts geven een inkijk in waarom dit programma zo belangrijk is en wat hen heeft gemotiveerd om eraan mee te werken.
Birgitte Schoenmakers – huisarts en professor huisartsgeneeskunde
"Menopauze is geen ziekte, maar een biologisch proces," benadrukt professor Birgitte Schoenmakers. Voor haar is Menopauzia een belangrijke stap om de menopauze te demedicaliseren en in het juiste perspectief te plaatsen. “Mensen verwachten vaak dat klachten moeten worden opgelost, maar erkenning en informatie bieden vaak veel meer troost dan medicatie.” Schoenmakers ziet het programma als een kans om deze natuurlijke levensfase te belichten vanuit diverse invalshoeken en met ruimte voor begeleiding.
Liesbeth Gijsel – wetenschapsjournalist
Voor Liesbeth Gijsel, die haar kennis over de menopauze al in haar boek F*ck de menopauze heeft gebundeld, is het thema niet alleen belangrijk, maar ook dringend. "We weten te weinig over de (peri)menopauze, en het onderwerp blijft vaak onbesproken," stelt ze. Gijsel gelooft dat Menopauzia vrouwen de nodige kennis en herkenning kan bieden. “De humor en authenticiteit van Tine Embrechts als presentatrice maken het mogelijk om een moeilijk onderwerp toegankelijk en luchtig te brengen, zonder de ernst uit het oog te verliezen. Hierdoor zullen ook mannen zich aangesproken voelen om te kijken, wat de dialoog alleen maar ten goede komt.”
Milie Nwoyé – gynaecoloog
Als gynaecoloog benadrukt Milie Nwoyé hoe breed de impact van de menopauze reikt. “Het raakt niet alleen vrouwen, maar ook hun omgeving,” zegt ze. Menopauzia biedt de ruimte voor verschillende perspectieven, en dat vindt Nwoyé cruciaal. “De menopauze is voor elke vrouw anders, en er bestaat geen eenduidige oplossing. Door diverse verhalen te tonen, draagt het programma bij aan een genuanceerde kijk op de menopauze.”
Sandra Peeters – loopbaancoach
Loopbaancoach Sandra Peeters merkt in haar werk dat menopauzale klachten vaak een grote impact hebben op het werkleven van vrouwen. "Eén op de tien vrouwen neemt ontslag door de menopauze," vertelt Peeters, “en sommigen krijgen onterecht de diagnose burn-out, terwijl hun symptomen door de perimenopauze verklaard kunnen worden.” Ze hoopt dat Menopauzia hetzelfde effect zal hebben als een soortgelijk programma in het Verenigd Koninkrijk, dat een revolutie ontketende en menopauze bespreekbaar maakte. Peeters is er trots op om aan een programma mee te werken dat zoveel vrouwen zal helpen om zichzelf en hun klachten beter te begrijpen en bespreekbaar te maken.
Goedele Liekens - medisch seksuoloog
“Het blijkt dat we als mens toch maar weinig over ons lichaam weten”, concludeert medisch seksuoloog Goedele Liekens. “Zeker als het over de menopauze gaat. Alle vrouwen krijgen ermee te maken en velen weten totaal niet wat er aan de hand is. Als ze dan naar de huisdokter gaan, benoemen ze hun klachten bijvoorbeeld als slapeloosheid, hartproblemen of een depressie. Vaak wordt dan de verkeerde diagnose gesteld en foute medicatie gegeven, zoals slaappillen of antidepressiva. Ook in de medische wereld zelf wordt er te weinig aan de menopauze gedacht. Ik ben dan ook heel blij met een programma als Menopauzia. De combinatie van getuigenissen en deskundigen maakt het heel herkenbaar. En de komische saus van Tine Embrechts en Hugo Matthysen, die sketches voor het programma heeft geschreven, maakt het aantrekkelijk voor een groot publiek.”
Ruth Delbeke – menopauzeconsulent
Als menopauzeconsulent en voormalig vroedvrouw is Ruth Delbeke al jarenlang betrokken bij de zorg voor vrouwen. Voor haar is Menopauzia essentieel, omdat het een onderwerp bespreekbaar maakt dat vaak in de kou blijft staan. “Veel vrouwen weten niet wat de overgang met hun lichaam en emoties doet,” vertelt Delbeke. Ze prijst de combinatie van deskundigheid, humor en persoonlijke verhalen in het programma: “Het geeft vrouwen de moed om hulp te zoeken en biedt zorgverleners inzicht in de unieke behoeften van elke vrouw.” Als publieke omroep vindt ze VRT bij uitstek geschikt om de juiste informatie en nuances te brengen.
Een programma met impact
Menopauzia biedt meer dan enkel entertainment. Het is een uitnodiging om taboes te doorbreken en bij te dragen aan het welzijn van een grote groep vrouwen. Door verschillende experts en ervaringsdeskundigen samen te brengen, schetst het programma een volledig beeld van de menopauze: van de medische en wetenschappelijke kant tot de maatschappelijke en persoonlijke impact.
Want dat is broodnodig: maar liefst 77% van de vrouwen ondervindt klachten tijdens de overgang, waarbij opvliegers de meest voorkomende klacht is. In 1880 was de gemiddelde levensverwachting van de Vlaamse vrouw 46 jaar, de meeste vrouwen kwamen dus niet in de overgang. Vandaag is de gemiddelde levensverwachting 84 jaar en brengen vrouwen dus één derde van hun leven door in de menopauze. Niet enkel in het privéleven, maar ook op de werkvloer kan de (peri)menopauze impact hebben. 40% van de werkende vrouwen is ouder dan 45 jaar en dus (peri)menopauzaal. 1 op de 10 vrouwen neemt ontslag door klachten die rechtstreeks te wijten zijn aan de perimenopauze of menopauze.
Met Menopauzia zet VRT een belangrijke stap om kennis te verspreiden en een onderwerp op de kaart te zetten dat generaties lang onderbelicht bleef. Het is een programma met publieke meerwaarde, voor iedereen die ooit in zijn omgeving met menopauze in aanraking komt – en dat geldt voor ons allemaal.
Gerelateerd
Deel dit artikel op sociale media