Ga naar de hoofdinhoud
De collega's

Clips uit 1970 tot 1979

De jaren 70 zijn de jaren van een aantal legendarische programma’s, de doorbraak van kleurentelevisie, de verhuizing naar de Reyerslaan, kabeltelevisie, de lancering van TV 2 en de verkeersredactie. 

De jaren 70 zijn de jaren van een aantal legendarische programma’s, de doorbraak van kleurentelevisie, de verhuizing naar de Reyerslaan, kabeltelevisie, de lancering van TV 2 en de verkeersredactie. 

1970 

Keromar 

Video

Keromarwas het eerste feuilleton dat volledig in het buitenland werd opgenomen, namelijk in de buurt van Split in het toenmalige Joegoslavië. Het verhaal draait om de Kerten en de Bolten, twee volkeren die in Neropal wonen. Vijanden liggen op de loer om hun stad te veroveren, maar een groep jonge Kerten is vastberaden om dat te voorkomen. 

Plant een boom 

Video

In 1970, onder impuls van Bob Davidse, werd een boomplantactie gerealiseerd. Er werd zelfs een campagnelied opgenomen. 

SOS Natuur

Video

Na de milieucampagne in 1969 komt er een tv-reeks om kijkers bewust te maken van de natuur. In dit fragment legt professor Heyndrickx uit waarom bomen afsterven. 

Eerste BV out zich als homo

Video

Will Ferdy was de eerste BV die zich als homo outte. Hij deed dit eerst in een radioprogramma en later in het tv-programma Inspraak 70. Zijn coming-out veroorzaakte een schokgolf in Vlaanderen. 

1971

Kleurentelevisie

Video

Op 1 januari 1971 zendt de BRT voor het eerst een aantal uitzendingen in kleur uit. In de eerste maanden worden alleen gefilmde programma’s in privélaboratoria afgewerkt. In 1971 bedraagt de gemiddelde zendtijd 46 uur per week, waarvan 32 procent in kleur. Dat jaar wordt de BRT ook voor het eerst geconfronteerd met kabeltelevisie, wat meer concurrentie betekent, vooral van Nederlandse zenders. Hoewel er in 1971 nog maar 120.170 kabelkijkers waren, zou dit in de komende jaren sterk stijgen. De antennes verdwenen meer en meer van de daken. 

Het zwaard van Ardoewaan 

Video

Het zwaard van Ardoewaanis de eerste jeugdserie die in kleur. In een Middeleeuwse setting keren twee zonen van de overleden heer van Ardoewaan terug na een kruistocht. De nieuwe koning wordt degene die het zwaard van Ardoewaan uit een balk kan trekken. 

De vorstinnen van Brugge 

Video

De vorstinnen van Brugge is een 13-delige kroniek van de kleine en grote burgerij en het werkvolk in het Brugge van 1894 tot 1923. Wat hen verbindt, is een historische, soms onterechte trots en hooghartigheid, die zelfs de simpelste werkvrouw tot een vorstin maakt. In de cast herken je t u een jonge Dora Van Groen. 

1972 

De Kat 

Video

In De Kat krijgt de vervuilende firma 'Afval' van Oscar Dias te maken met een man verkleed als kat, die hen met spectaculaire en ludieke acties milieubewuster probeert te maken. De serie was populair en werd meerdere keren heruitgezonden. De milieubewuste boodschap resoneerde sterk in een tijd waarin milieuvraagstukken steeds belangrijker werden. 

Bloedbad van München 

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1972 vond het bloedbad van München plaats. In de nacht van 4 op 5 september gijzelden leden van de Palestijnse terreurbeweging ‘Zwarte September’ elf Israëlische atleten en officials in hun appartement in het olympisch dorp. Uiteindelijk kwamen alle elf Israëliërs en een Duitse politieman om. Vijf van de acht gijzelnemers stierven tijdens de reddingspogingen. Na deze tragische gebeurtenis werden de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk aangescherpt. 

1973 

Van pool tot evenaar 

Video

Van pool tot evenaar werd een vast onderdeel van het zondagavondprogramma. Het combineerde een documentaire met een quiz, en presentator Nand Baert drukte zijn stempel op het programma, dat tot eind jaren 80 bleef lopen. 

20 jaar televisie 

Video

In 1973 viert de televisie haar 20e verjaardag. Directeur Nic Bal pronkt met Studio 5 en kondigt de start van een tweede televisiekanaal aan. 

1974 

Kiezen of delen 

Video

De parlementsverkiezingen halen het beste naar boven uit de BRT-informatiedienst. Vooraf is er het debatprogramma Kiezen of Delen, op de dag zelf de eerste verkiezingsshows. Hoewel het programma niet bewaard is gebleven, willen we dit omroepfragment met Gilda De Bal graag met uje delen. 

Allemaal beestjes 

Ook dierenvrienden kwamen aan hun trekken bij de BRT. In 1974 werd Allemaal beestjes gelanceerd. Nero-tekenaar Marc Sleen was een van de cineasten en bracht regelmatig safari-beeldverslagen mee, die hij in verkorte versie aan televisiekijkend Vlaanderen toonde. 

1975 

Hallo met Henk 

Video

In de jaren 70 scoorde de Nederlander Henk Van Montfoort hoge kijkcijfers op de BRT met zijn muziekprogramma Hallo met Henk. Het was een mix van interviews, live optredens en humor. Kijkers konden deelnemen aan het programma, wat voor extra betrokkenheid zorgde. Dit programma was onderdeel van de BRT-strategie om Vlaamse kijkers terug te winnen van de bruisende Nederlandse zenders.  

Terloops 

Video

In 1975 werd Echo vervangen door Terloops, met vier diverse reporters: Bob Van Bael, Jan Van Rompaey, Wilfried Bertels en Fred Janssen. De mens stond opnieuw centraal, maar Terloops filmde veel vaker in het buitenland. Jan Van Rompaey ontving in 1975 de Bert-Leysen-prijs voor een reportage over Belgische vrachtwagenchauffeurs in Turkije. De reportages waren vaak diepgaand en brachten belangrijke maatschappelijke kwesties onder de aandacht, wat bijdroeg aan de populariteit van het programma. 

1976 

Het rad van fortuin 

Video

Mike Verdrengh vond dat de BRT, net als in Nederland, zelf grote shows en spelprogramma’s moest maken. Na een bezoek aan Amerika bracht hij het idee van Rad van Fortuin mee. Het programma werd een groot succes met wekelijks twee miljoen kijkers. 
In de amusementssector scoorden spel- en showprogramma’s zoals Rad van Fortuin, De Wies Andersen Show, Micro Macro en Mezza Musica hoge kijkcijfers en waardering. 

Wies Andersen Show 

Video

In de tweede helft van de jaren 70 werd De Wies Andersen show bekroond met zowel de tv-oscar als de Bert Leysen-prijs. Bekende Vlamingen speelden in het panel voor een goed doel. In dit fragment ziet u onder anderen de jonge Herman De Croo. 

1977 

Slisse en Cesar 

Video

Slisse en Cesar speelt zich af in 1958 en draait om de vriendschap tussen de rijke verzekeringsmakelaar Slisse en de eenvoudige Cesar. Andere personages zijn Slisses vrouw Melanie, zoon Rik en de eeuwige Facteur, die altijd om een druppel jenever komt bedelen. De sitcom wordt in het Antwerps gespeeld. 

Start BRT 2 televisie 

In 1977 veranderde er veel in het Belgische televisielandschap. De Duitstalige openbare omroep werd opgericht en de BRT lanceerde een tweede televisienet. Op 26 april 1977 werd voor het eerst over twee netten uitgezonden, aanvankelijk op dinsdag en donderdag, en vanaf half oktober ook op woensdag en vrijdag, telkens tussen 20.15 en 23.00 uur. 
De uitbreiding werd over het algemeen positief ontvangen door het publiek. Het bood kijkers meer variatie en keuzemogelijkheden. Het programmaschema bestond vooral uit speelfilms, herhalingen van programma's en reeksen. Ook Eurovisie-uitzendingen en live sportwedstrijden werden uitgezonden. 

1978 

Noord-Zuid 

Video

De praatshow Noord-Zuid van Mies Bouwman en Johan Anthierens veroorzaakte een rel. In een aflevering voelde de Nederlandse zanger Vader Abraham zich te hard aangepakt door Anthierens en stapte boos op. Hier zien we het begin van de show, wanneer alles nog rustig is. 

De collega’s 

Video

De reeks De collega'sintroduceerde het publiek aan verschillende archetypes 'ergens op een ministerie'. Voor Manu Verreth, zijn broer René en de andere acteurs van het Mechels Miniatuur Theater betekende dit hun doorbraak bij het grote publiek. 

Urbanus van Anus show 

Video

Vanaf het midden van de jaren 70 zorgde Jan Geysen, die als producer van de radio naar de televisie overstapte, voor een gunstige sfeer voor humoristische programma's. Hierdoor vond ook Urbanus zijn weg naar de Vlaamse huiskamers. 

25 jaar televisie 

Video

In 1978 viert de televisie haar vijfentwintigjarig bestaan. In deze periode verandert het televisielandschap in ons land snel door de opkomst van kabeltelevisie. 

Open school 

Video

Op initiatief van cultuurminister Van Mechelen begint de BRT met uitzendingen voor volwassenenonderwijs, onder de titel Open school. Het stimuleerde het concept van levenslang leren, waarbij mensen voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden kunnen opdoen. 

1979 

De paradijsvogels 

Video

De paradijsvogels is een volks toneelstuk van Gaston Martens uit 1934. Het vertelt de lotgevallen van de bewoners van Leydonck-Waterland, een fictief dorpje aan de Leie. Met deze verfilming wil de BRT het dagelijkse leven van gewone Vlamingen weergeven. 

Verkeersinfo 

Video

De nieuwe verkeersredactie biedt dagelijkse verkeersinfo om automobilisten te helpen. In een reportage van Kijk Uit wordt de werking van de verkeersredactie gepresenteerd, met bekende gezichten als Dany Verstraeten en Jan Hautekiet. 

Bekijk de andere tijdlijnen:

Blijf als eerste op de hoogte van alles over VRT

De nieuwsbrief is gratis én je kan je steeds uitschrijven. Lees ons privacy beleid.